Плажна ивица на Сейшелските острови е най-романтичният и красив плаж в света. Това показва класация, изготвена от френския сайт Linternaute.com. Победителят е Сребърното заливче, като всички летовници и туроператори са единодушни, че той предлага най-съвършените условия за отдих - от наклона на палмите, през финия пясък, та чак до скоростта на вятъра.

На второ място в класацията е плажът Вилингили на остров Мале, на който се намира едноименният град - столица на Малдивските острови. От година на година град Мале и целият остров придобиват все по-убранистичен вид, но плажът Вилингили продължава да запазва девственото си излъчване и да кара мнозина по света да мечтаят за него.

На трето място е плажът Матира пойнт или Точката Матира на Бора-Бора. Там водата е изключително светла и бистра.

Следва го плажът Ел Нидо, или Гнездото, на Филипините. Плажът се отличава с изключително финия си пясък и с месторазположението си. Той е сгушен в подножието на високи, крайбрежни отвесни скали, които се издигат насред филипинската джунгла.

Ако човек иска да види всички нюанси на синьото сред природата, то той трябва обезателно да посети остров Мавриций и по-специално плажа със странното име, превеждащо се или като Закътаното местенце на сърната или Убежището на сърната. Във водната шир, която се простира пред плажа, преливат всевъзможни тонове на синьото.

Европа и в частност Балканите са отсрамени в класацията на шесто място с гръцкия плаж Навагио, или залива Навагио на красивия йонийски остров Закинтос, известен още и като Занте. В превод името на плажа означава Корабокрушение и това не е случайно, защото приключенската обстановка на него се допълва отостанките на кораб, претърпял корабокрушение. Плажът е непристъпен откъм суша и е достъпен само с лодки и яхти по море.

На седмо място се нарежда най-големият пясъчен остров в света - островът плаж Фрейзър, източно от австралийското крайбрежие. Той е вписан в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО и е най-подходящ за летуване за онези, които си мечтаят за тонове пясък.

На осмо място не е класиран един плаж, а цял архипелаг от екзотични острови с красиви плажове. Става дума за малайзийския архипелаг Лангкави, съставен от 99 острова с плажове. Но освен красивите плажни ивици архипелагът притежава и изключително богата флора. За туристите се организират специални въздушни мостове между островите, за да могат да й се насладят пълноценно.

Предпоследна в челната десeтка е плажната ивица на остров Хевлок. Островът е един от Андамановите острови и е разположен на 800 километра югозападно от Индия. Целият архипелаг е яростно бранен от местните жители, които през 1980 г. на референдум отхвърлиха идеята за изграждане на международно летище.

Челната десeтка е оформена от хавайската плажна ивица Кохала коуст, където най паметни са миговете на залеза на слънцето.

Изненадващо, плажът Копакабана в Рио де Жанейро е едва на 15-о място, може би защото е пренаселен през летните месеци, пише bTV.

Посетете и нашата Фейсбук страница