Кипърски плаж бе обявен за плаж номер 1 в Европа. Сезонът на острова на практика вече започна, ръст на туристите отчитат още първите месеци на годината.

Кипърски плажове заеха първото и третото място в класация за най-предпочитаните летни дестинации в Европа. Най-добрият е Агия Напа, следвана от Скиатос в Гърция и отново Кипър - с Паралимни.

Топ 10 на плажовете в Европа е направен от водещ туристически сайт на континента. Победителите са определени чрез гласуване от милиони туристи и любители на морето, се казва в съобщението за класацията. Освен двата кипърски плажа, в челната десетка пристрастията на пътешествениците са спечелили по два плажа в Гърция, Испания и Италия, и по един в Турция и Англия.

Агия Напа е най-известният кипърски курорт. Той се намира в югоизточната част на острова и поема най-големия поток почиващи тук. Освен приятните плажове Агия Напа предлага и забавления в най-големия в страната аквапарк, който е изграден в стила на древногръцката митология. Тук е и най-големият на острова център за подводно плуване.

Въпреки икономическата криза, туризмът в Кипър бележи ръст на туристи и приходи. Само през първите два месеца на тази година страната е спечелила почти 5 на сто повече приходи в сравнение със същия период на миналата година. През януари и февруари в Кипър са пристигнали 5.5 на сто повече туристи, отколкото през тези два месеца на 2010 година. Само през февруари техният ръст е от близо 13 на сто.

Очакванията на туристическия бизнес са летният сезон през тази година да бъде по-добър от миналия.

Източник: БНР