Унгария въведе данък Хамбургер
Унгарският парламент гласува въвеждането от септември на "данък хамбургер", който е своеобразна мярка срещу консумацията на храни и напитки с високо съдържание на захар, сол, въглехидрати и кофеин.
С необичайния данък партията на премиера Виктор Орбан, която разполага с мнозинство от две трети в унгарския парламент, се надява, че ще подобри здравето на унгарците, съобщава ДПА.
Решението бе прието с 255 гласа, срещу 54 против и 36 "въздържали се". Според местните медии данък "Хамбургер" няма да засегне ресторантите за бързо хранене. За сметка на това продавачите на пакетирани сладкиши, чипс и солени и сладки бисквити, както и безалкохолни и енергийни напитки ще плащат новия налог.
Данъкът ще бъде 5 форинта (1 евро е около 270 форинта) на 1 л безалкохолна напитка, 250 форинта на 1 л от енергийните напитки и между 100 и 200 форинта на килограм бисквити, вафли и други пакетирани сладкиши. 200 форинта пък ще е налогът за 1 килограм чипс, което ще увеличи цената на стандартния пакет от 90 гр с около 10 процента, допълва АФП
Унгарците са известни като заклети пушачи и пиячи, чиято традиционна кухня е богата на свинска мас и сол, а тяхната продължителност на живота е една от най-ниските в ЕС. Чрез допълнителния данък могат да бъдат събрани до 100 млрд. форинта (356 млн. евро), с които да се покрият държавните разходи за здравни услуги, твърдят от Стратегическия алианс за унгарските болници.
Според политиците от опозицията законът не е достатъчно смел. Партии отляво и отдясно обвиниха консервативното правителство на Виктор Орбан, че се е огънало пред лобистки групировки. Но Янош Лазар, високопоставен член на управляващата партия Фидес заяви за агенция МТИ, че тази седмица ще бъде предложен нов механизъм за контрол върху заведенията за бързо хранене.
Той добави, че в рекламите на храни, насочени към децата, ще се обръща особено внимание на съдържанието на захар и мазнини. Правителството заяви, че приходите от новия "данък чипс" ще бъдат използвани за финансиране на образователни кампании за здравословно хранене.
Източник: БТА