Две трети от французите не желаят Никола Саркози да продължи да бъде техен президент още един мандат.

В социологическото проучване, проведено на 15-16 юли, са взели участие 956 души над 18-годишна възраст, т.е. имащи право на глас в президентските избори през 2012 г. 66% от анкетираните са се обявили категорично против това Саркози да продължи да управлява държавата - срещу 29%, които го одобряват като президент и биха желали той да продължи да бъде такъв още един мандат.

60% са били на мнение, че Саркози няма да спечели президентските избори през 2012 г. Резултатите от изследването представляват тежък удар срещу френския президент, който, след ареста на Доминик Строс-Кан, се очерта като основен фаворит на изборите догодина. Допреди скандала с гвинейската камериерка бившият шеф на МВФ изпреварваше Саркози в сондажите и мнозина бяха склонни да вярват, че именно той ще бъде следващият президент на Франция.

Разбира се, социологическите проучвания са едно, а действителността - съвсем друго. Така например, според друго проучване на общественото мнение, през юли т.г. рейтингът на Саркози е нараснал с 5 пункта - най-големият скок в популярността му от месеци насам.

Източник: БГНЕС