Посетете и нашата Facebook страница

Всеки има някакъв порок. Някои от вредните ни навици обаче ни струват и пари.

Investopedia разгледа три от най-разпространените пороци (при това легални) - пушене, пиене и чревоугодничество.

В кои държави харчат най-много за тези три вредни навика:

Пушене

През 50-те години пушенето беше евтино, рекламираше се без проблеми и дори минаваше за модерно. Джеймс Дийн и Хъмфри Богарт грееха с цигара в уста от плакатите по кината. В средата на 50-те години половината от пълнолетното население на САЩ пуши.

Времената обаче се промениха. Днес на цигарите по цял свят се гледа с лошо око, като на вреден (и скъп) навик. Всъщност пушенето е един от най-скъпите пороци, защото не само че бърка в джоба ви всеки ден, но ви причинява и здравословни проблеми. Пушачите дават по хиляди, дори стотици хиляди долари през живота си за навика си.

Според СЗО всяка година в света умират около 6 милиона души, вследствие на заболявания, свързани с тютюнопушенето. До 2030 г. се очаква броят да нарасне до 8 милиона.

Според СЗО пушенето е най-разпространено в Ливан. Там почти 59% от населението са пушачи. Следват Гвинея, Науру, Кирибати и България.

Броят на пушачите в днешно време расте най-много в бедните и развиващите се държави.

Най-пушещият град в САЩ пък е Тълса, Оклахома, където 24.6% от населението пуши.

Пиене

Мнозина обичат чаша вино на ден, а лекарите дори казват, че това е полезно (ако става въпрос за едно питие на ден). Къде обаче е разликата между това да си прекараш добре и да имаш здравословен проблем.

Според СЗО най-много пият в Молдова.

Средностатистическият молдовец пие по 18.22 литра алкохол на година, което с три пъти над средното за света от 6.1 литра. Молдова е една от най-бедните държави в Европа и голям винопроизводител. В страната най-много се пие евтино домашно вино и водка.

Всяка година около 2.5 милиона души по света умират, вследствие на заболявания, свързани с употреба на алкохол. Сред тях са 320 000 младежи на възраст между 15 и 29 години.

Топ 5 на най-пиещите държави включва още: Чехия (16.45 литра/година), Унгария (16.27 литра/година), Русия (15.76 литра/година) и Украйна (15.6 литра).

Преяждане

Чревоугодничеството е един от 7-те смъртни гряха. Това, че хората преяждат може да ви се струва незначително, но всъщност, то води до проблеми със здравето и увеличаване на разходите за здравеопазване.

Най-затлъстели са гражданите на Мексико (70% от пълнолетните имат проблем с теглото), следвани от САЩ (68%).

От ОИСР алармират: „От 1980 г. насам затлъстяването се разраства със застрашителни темпове. Промените в хранителните навици и намаляването на физическата активност на хората направиха затлъстяването световна епидемия. В страните от ОИСР един от всеки двама пълнолетни е с наднормено тегло, а един от всеки шест е затлъстял.

Затлъстяването се увеличава във всички държави по света. Най-голям процент затлъстяване има в Мексико и САЩ, а най-нисък в Япония и Корея. Това явление се наблюдава и при децата."

Поука

Пороците имат не само морална, но и здравословна и финансова страна. Следващият път, когато посегнете към цигарата, алкохола или поредното кафе/хамбургер за деня си помислете какво ви струва това.

Четете новини от Profit.bg и във Facebook