Фондовият пазар се колебаеше нервно в понеделник, реагирайки на всяко изказване на вашингтонските политици. Демократи и републиканци продължават да спорят относно повишаването на тавана на разрешения щатски дълг, като представиха различни планове за съкращаване на бюджетните разходи.

Повечето инвеститори са все още убедени, че няма да бъде допуснато САЩ да обявят технически фалит на 2-ри август, но вярата сама по себе си не е достатъчна да подкрепи бенчмарк индексите. Търговците очакват твърди резултати, а такива поне засега не се задават на хоризонта.

Говорителят на сената Джон Бьонер предложи план от две стъпки за намаляване на дефицита, който първоначално ще повиши тавана на дълга с един трилион долара, последвани от още 1.6 трилиона.

„Планът е далеч от перфектен, но адресира принципа ни да гарантира намаляване на разходите, което да надвишава скока на дълговете, като в същото време не включва увеличение на данъците." - заяви републиканецът от Охайо.

Демократът Хари Рейд от своя страна предлага схема, която предвижда еднократно увеличаване на тавана на дълга с 2.4 трлн. долара, съпроводено от орязване на правителствените харчове с 2.7 трлн. долара, без да се засяга здравната система.

Както S&P, така и Moody's очакват края на споровете между политиците, като заплашват, че ще понижат кредитния рейтинг на САЩ.

Макроикономическите страхове засенчиха успешния сезон на обявяване на корпоративните резултати, като от 11-ти юли насам 83% от дружествата в S&P 500 успяха да надскочат очакванията на анализаторите с печалбите си за второто тримесечие.

В крайна сметка, бенчмарк показателят S&P 500 затвори с понижение от 0.6% на 1 337.43, а Dow Jones Industrial Average „падна" с 0.7 на сто до 12 592.80 пункта.

Най-зле представилите се позиции от включените в индекса S&P 500 бяха телекомуникационните компании, които общо загубиха 1.4% от цената си.

Дяловете от Research In Motion Ltd. се сринаха с 4.4% до 26.67 долара, след като стана ясно, че производителят на смартфоните BlackBerry ще съкрати 2 000 работни места, а главният изпълнителен директор Дон Морисън, който в момента е в отпуск по болест, ще напусне поста си.

Показателят, който следи представянето на компаниите, предлагащи стоки от първа необходимост, се сви с едно на сто. Акциите на производителя на памперсите Huggies Kimberly-Clark поевтиняха с 2.1% до 66.48 долара, след като бе оповестено понижаване на печалбите от 18 на сто. Главният изпълнителен директор Том Фолк заяви, че дружеството ще вдигне цените на повечето стоки, които предлага на американския пазар, за да покрие нарасналите разходи за горива и суровини.

Денят не донесе добри новини и за веригите супермаркети, след като Goldman Sachs Group Inc. понижиха оценката си за тези позиции, обосновавайки се с ръст на инфлацията. Дяловете от Kroger Co. „паднаха" с 1.9% до 24.82 долара, а на Safeway Inc. - с 2.15% до 20.50 долара.

В не особено населената група от компании, разочаровали анализаторите със своите финансови резултати, влязоха Lorillard Inc. Производителят на тютюневи изделия успя да отчете продажби от едва 1.16 млрд. долара за второто тримесечие, при средна прогноза на икономистите от 1.17 млрд. Това доведе до понижение на акциите им от 4.5 на сто до 107.29 долара.

Финансовият сектор не предложи утеха на инвеститорите, като отбеляза среден спад на котировките от 0.8%. Книжата на Bank of America поевтиняха с 1.2% до 10.01 долара, а тези на JPMorgan Chase & Co. - с 1.2% до 41.69 долара.

Известен оптимизъм полъхна от сектора на комуналните услуги, които отчетоха средно покачване от 0.3%. Дяловете от NRG Energy Inc. поскъпнаха с 2.7% до 25.41 долара, след като от Bank of America Corp. повишиха оценката си за тях.

Сравнително силен скок на котировките постигнаха E*Trade, като книжата им поскъпнаха с 5.6% до 16.52 долара. Онлайн брокерите обявиха, че ще ползват услугите на Morgan Stanley, за да изследват опциите за продажба на компанията. Това стана, след като най-големият собственик на E*Trade - Citadel LLC, заяви, че трябва да се предприемат мерки да не бъдат допуснати „катастрофални загуби" за инвеститорите. Бордът на директорите на TD Ameritrade Holding Corp. обмисля да отправи оферта за покупката на E*Trade, докладва Wall Street Journal, но говорителят на компанията Ким Хилиер отказа официален коментар.

Книжата на Ameritrade поскъпнаха с 1.8% до 19.96 долара.

Източник: Глобал Маркетс