Остават две седмици до финансовия Армагедон. Ако до втори август политиците във Вашингтон не постигнат споразумение за вдигане на разрешения таван на щатския дълг, последиците ще могат да се опишат единствено като катастрофални. Бившият финансов министър Лари Съмърс предупреди в интервю пред CNN, че ако САЩ пропуснат плащания по държавните си ценни книжа, това ще разтърси пазарите по-сериозно от колапса на Lehman Brothers през 2008 година.

Изглежда фондовите пазари все още не вярват сериозно, че безплодните до момента спорове между републиканци и демократи в крайна сметка ще ударят на камък, защото макар и да вървят в посока надолу, бенчмарк индексите засега се свиват с умерено темпо.

Индексът S&P 500 загуби 0.8% от стойността си и достигна най-ниското си ниво от 28 юни насам - 1 305.44 пункта. Макар и спад от под едно на сто да не звучи кой знае колко тревожно, трябва да се вземе предвид, че за последите седем търговски сесии индикаторът се е сринал с 3.5%. Индексът Dow Jones Industrial Average падна с 94.57 пункта, или 0.8%, до 12 385.16 пункта.

Сякаш тези тревоги не са достатъчни, но и към тях се добави и доклад на Goldman Sachs Group Inc., в който икономистите на институцията снижиха прогнозата си за икономическия ръст на САЩ за второто и трето тримесечие от 2 и 3.25% на съответно 1.5 и 2.5 на сто. Като основание за решението си експертите цитират разочароващите данни за потребителското доверие, като индексът „навлиза в територии, обикновено асоциирани с рецесия". Показателят достигна през юли най-ниското си ниво от март 2009 г. насам, или 63.8 пункта.

Не са се стопили и черните облаци, надвиснали над Стария континент, като тази седмица европейските лидери ще се съберат да търсят начини да ограничат дълговата криза на региона. В очакване на решенията им, финансовите акции тръгнаха надолу, като отбелязаха най-значителния спад от всички индустрии, включени в S&P 500.

От позициите, включени в Dow Jones Industrial Average, най-силно пострада Bank of America Corp., като книжата й поевтиняха с 2.8% до 9.72 долара. Дяловете от Citigroup Inc. паднаха с 1.7% до 37.74 долара, а на Genworth Financial Inc. - със 7.7 на сто до 9.06 долара. Утре сутрин се очакват тримесечните финансови отчети на Goldman Sachs Group Inc., Bank of America и Wells Fargo & Co., като анализаторите предвиждат ръстът на печалбите да е поне пет на сто в сравнение с предходната година.

Ако може отнякъде да се очаква полъх на оптимизъм, то тайната се крие в сезона на обявяване на корпоративните отчети за шестмесечието. От 18 дружества, включени в S&P 500, които до момента са публикували балансите си, 15 успяха да надскочат прогнозите на анализаторите. Според икономисти, анкетирани от Bloomberg, печалбите би трябвало да са скочили през второто тримесечие с 13 на сто, като най-добре са се представили енергетиката, технологичните компании и производителите на суровини.

Тази седмица се очакват над 100 финансови отчета, включително на Yahoo! Inc. и Apple Inc.

Час след затваряне на търговската сесия в понеделник, акциите на International Business Machines Corp. (IBM) скочиха с 2% до 178.87 долара. Най-големият производител на компютри в света повиши прогнозата си за годишната си печалба и надскочи оценките на анализаторите за финансовото представяне и продажбите за второто тримесечие.

С това обаче добрите новини се изчерпват.

Дяловете от LinkedIn Corp. паднаха с 6.9%. след като JPMorgan Chase & Co. понижиха рейтинга на компанията.

MGIC Investment Corp. отчете загуба на акция, която бе около осем пъти над предвижданата, и така дяловете от най-големият ипотечен застраховател в САЩ се сринаха с цели 23% до 4.62 долара.

Медицинската информационна компания WebMD Health Corp. снижи прогнозите за печалбите си, като се оправда с апатията на рекламодателите. Акциите на дружеството поевтиняха с 30 на сто до 32.48 долара.

И докато скандалът с News Corp. е в разгара си, дяловете от медийния гигант продължават да падат, като в понеделник стойността им се сви с 4.3% до 14.97 долара. Председателят и главен изпълнителен директор Рупърт Мърдок се бори да спаси империята си, която гради вече от шест десетилетия, след като негов верен заместник бе арестуван, а висш офицер от Скотланд Ярд подаде оставката си.

Източник: Глобал Маркетс