Подкрепен от обещанията на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че може да отпусне допълнителни стимули, ако съживяването на икономиката се забави и окуражен от позитивни новини, долетели от Китай, фондовият пазар почти изтри загубите от последните три дена.

Инвеститорите обаче остават нервни и в последните часове на търговската сесия реагираха бурно на изказване на председателя на Камарата на представителите Джон Бьонер, който заяви, че таванът за разрешения федерален дълг може и да не бъде вдигнат, ако политиците не постигнат съгласие до 2-ри август.

Анализатори очакват вялото настроение да се задълбочи и в четвъртък, тъй като няколко часа след затварянето на щатските борси Moody's Investors Service предупреди, че може да понижи рейтинга на американските държавни ценни книжа, който в момента е Ааа.

В крайна сметка бенчмарк индексите успяха да отбележат леко покачване, като Standard & Poor's 500 приключи деня с 0.3% по-висока стойност, отколкото във вторник вечер, или 1 317.72. Преди изказването на Бьонер, индикаторът се бе „покатерил" с цели 1.4%. Индексът Dow Jones Industrial Average затвори на 12 491.61 пункта, или с 0.4% повишение спрямо предходния ден.

В изказване пред Конгреса Бен Бернанке обеща, че Федералният резерв е готов да предприеме мерки в случай, че икономическото възстановяване на САЩ забуксува, включително да закупи повече правителствени облигации. Миналият месец американската централна банка приключи програмата си за покупка на държавни ценни книжа за 600 млрд. долара, целяща да снижи цените на кредитите, да подкрепи корпоративните котировки и да оживи потреблението.

Надеждите, че Бернанке няма да стои със скръстени ръце са подкрепени от признаците за намаляваща инфлация - цените на вносните стоки в САЩ отбелязаха понижение миналия месец за пръв път от година насам. Докладите за потребителските цени и цените на производителите се очаква да бъдат публикувани до края на тази седмица, но вероятно и те ще бъдат оцветени в същия тон. Това ще заглуши протестите на членове на Федералния резерв, които се противопостяват на последващо облекчаване на монетарната политика, като изтъкват опасността от инфлационни напрежения.

Индустриалните и енергийни компании отбелязаха най-силно покачване в сряда, съответно от 0.8 и 0.7%.

Двата бранша бяха подкрепени от новината за понижение на петролните резерви до 3.1 млн. барела и последващия скок на петрола до 98.05 долара на барел. Новината, че китайската икономика е постигнала 9.5% ръст за второто тримесечие на годината също помогна на щатските борсови индекси да приключат поредицата от дни с негативно движение и да се „изкатерят" поне малко нагоре.

Дяловете от най-големия световен производител на строителна и минна техника Caterpillar Inc. поскъпнаха с 1.6% до 108.64 долара.

Сред най-печелившите позиции бе тази на Kinetic Concepts, която отбеляза повишение от 5.8%, след като бе обявено, че компанията за медицинска техника ще бъде придобита от група инвеститори, водени от Apax Partners в сделка, оценявана на около 6.3 млрд. долара, включително и дълга.

News Corp. се посъвзе от неприязъна на инвеститорите, които се отдръпнаха от книжата след като вестникът News of the World стана център на скандал заради хакването на гласовата поща на жертва на убийство. News Corp. отстъпиха на политическия натиск във Великобритания и оттеглиха офертата си за придобиване на British Sky Broadcasting Group. Това доведе до повишение на котировките с 3.8 на сто.

Инвеститорите не одобриха решението на Electronic Arts да закупи частната PopCap Games в сделка за 1.3 млрд. долара и котировките по позицията се свиха с 1.1%.

Capital One Financial „паднаха" с 2.6 на сто, въпреки че данните за печалбата за второто тримесечие надхвърлиха очакванията. Песимизмът на купувачите се дължеше на новината, че компанията смята да продаде дялове за 2 млрд. долара, за да финансира придобиването на ING Direct, обявено миналия месец.

Денят обаче бе успешен за фармацевтичния гигант Merck & Co., чиито книжа поскъпнаха с 1.11% до 36.03 долара и за любимеца на децата Walt Disney Co., който регистрира повишение от 1.05% до 39.56 долара.

Източник: Глобал Маркетс