Само някакви си десет пункта не достигнаха на бенчмарк индекса Standard & Poor's 500 да достигне тригодишен рекорд в четвъртък. По-добри от очакваното данни за пазара на труда и продажбите на дребно в САЩ ентусиазираха инвеститорите. Сред компаниите с най-силен скок в котировките бяха търговските вериги, производителите на суровини и горива и, изненадващо предвид представянето им в последно време, банките.

Статистика на агенцията за управление на човешките ресурси ADP разкри, че щатските предприемачи са наели допълнително 157 хиляди служители през юни, при средна прогноза на икономисти от 70 хиляди. Отделен доклад на Министерство на труда вля допълнителни надежди за намаляване на безработицата с данните, че броят на подадените молби за помощи е паднал с 14 хиляди до 418 хиляди. Днес ще бъде публикувана и официалната правителствена статистика за ведомостите за заплатите за юни.

Търговските вериги разгорещиха ентусиазма на инвеститорите, като отчетоха по-силни от очакваното продажби за юни. Това доведе до рекордно средно покачване на котировките им от 2.4%. Потребителите изглежда са се възползвали от сезонните намаления, чрез които магазините се стараят да освободят място за нов инвентар преди началото на учебната година. Поевтиняването на газта и по-топлото време вероятно също са сред причините американците да бръкнат в портфейлите си- цените на бензина в САЩ са паднали с 10 на сто след постигнатия рекорд от 3.99 долара на галон на 4-ти май.

Сред най-печелившите позиции от сектора на търговията на дребно бе веригата Target, чиито книжа скочиха с 6.7% до 51.67 долара, а акциите на Kohl добавиха 7.1 на сто към стойността си и вече се търгуват по 55.78 долара.

Магазините за облекло Urban Outfitters отчетоха поскъпване на дяловете си от 6% до 32.58 долара, след като Morgan Stanley повиши оценката си за дружеството. Limited Brands Inc., операторът на известната верига за бельо Victoria's Secret, постигна повишение от 2.7% до 40.36 долара.

Компаниите за горива и суровини също не разочароваха почитателите си, като отбелязаха покачване от съответно 1.4 и 1.5%. Бенчмарк показателят Morgan Stanley Cyclical Index се вдигна с 1.3 на сто, базирано на надеждата, че съживяването на пазара на труда ще доведе до засилено търсене на стоки през втората половина на годината.

Изненадващо добра новина дойде от финансовия сектор, който напоследък носи повече тревоги, отколкото радост на инвеститорите. Обявено бе, че Bank of America, JPMorgan и три други ипотечни заемодатели в САЩ са в напреднал стадий на преговорите с правителството за разрешаване на отправените към тях обвинения за неправомерно обявяване на кредити за просрочени. В сряда The New York Post изпрати банковите котировки надолу, като цитира източници, според които споразумението ще струва на набедените трезори до 60 млрд. долара. Ден по-късно обаче изданието коригира сумата на 25 млрд. долара.

Това позволи на финансовите компании да постигнат среден ръст на котировките си от 1.6% в четвъртък.

JPMorgan успя да се нареди сред трите най-добре представили се позиции от Dow Jones Industrial Average, като книжата им поскъпнаха с 1.9% до 41.32 долара. Дяловете от Wells Fargo & Co., Citigroup Inc и Bank of America Corp. се вдигнаха със съответно с 1.9%, 1.5% и 1.7% до 28.66, 42.63 и 10.92 долара.

Индексът S&P 500 се покачи с 1.1% до най-високото си ниво от 10-ти май насам, или 1 353.22 пункта. Индексът Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 93.47 пункта, или 0.7%, до 12 719.49 пункта.

В четвъртък на щатските борси бяха изтъргувани общо 6.8 млрд. акции, или с четири на сто по-малко, отколкото средният брой продадени книжа за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс