По 500 000 лв. държат богатите българи в банка. Толкова е средният размер на депозитите на "специалните" клиенти на УниКредит Булбанк, съобщиха оттам. Това са хората с големи влогове, високи доходи, лоялни са през годините и т.н.

Броят им е близо 1100. Те притежават финансови активи на обща стойност 552 млн. лв. Това е ръст от близо 40% за 2 г., отчитат от банката. През 2009 г. заможните са имали 398 млн. лв.

"Тенденцията през последните 3 г. е свързана не толкова с увеличаване броя на специалните клиенти, колкото с нарастване на средния размер на депозираните средства", коментира Иван Джонов, директор на управление "Частно банкиране" в УниКредит Булбанк.

Липсата на инвестиционни перспективи е накарала много от предприемачите да се фокусират върху срочните депозити. Едно от обясненията е отливът от инвестиции в имоти, които намалиха стойността си през последните години.

Освен това собствениците на компании предпочели да се възползват от атрактивните лихви по депозити, вместо да се впускат в рискови начинания, свързани с бизнеса им.

Данните на БНБ показват, че милионерите по депозити са се увеличили с 84 за година. Към края на март 2009 г. домакинствата с влогове над 1 млн. лв. са били 395, а година по-късно - 479.

Нараснали са и средствата, които милионерите са сложили в банка - от 900 млн. на 1,2 млрд. лв. Това прави средно съответно по 2,28 и 2,53 млн. лв. във всеки депозит.

Изчисленията на УниКредит Булбанк на база на статистиката на централната банка показват, че 75% от депозитите се държат от едва 5% от българите. Средствата им последните години се увеличават, за разлика от тези на дребните спестители, които намаляват.

Източник: в. 24 часа