Спирането на работата на рафинерията не е от критично значение за "Лукойл". В случай, че тя не работи до края на годината най-голямата руска частна петролна компания ще загуби печалба между 50-100 милиона долара. Това е около 1% от прогнозираната печалба за тази година, заяви експерт пред "Ведомости".

"Лукойл" се подготвя да спре рафинерията в Бургас, съобщи вчера българският сайт "Новините", позовавайки се на директора на "Лукойл България" Валентин Златев. Разтоварването вече е прекратено, заяви за "Ведомости" представител на "Лукойл", заводът работи в извънреден режим, преработвайки вече пуснатата за преработка суровина.

Спрян е лиценза за съхраняване на гориво на рафинерията, обясни в ефира на държавното радио директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов /думите му са цитирани от "Блумбърг"/: "Лукойл" не е поставил измервателните прибори, които са необходими за определянето на акциза. Прекратен е и лиценза на петролния терминал Росенец, който също влиза в състава на "Лукойл Нефтохим Бургас". "Веднага след като компанията отстрани нарушенията, тя ще може да си върне лицензите", отбеляза Танов.

Заповедта, според която "Лукойл" е трябвало да постави измервателните прибори, е подписана от българското правителство през септември 2010 г., давайки на компанията срок до пролетта, но "Лукойл" веднага предупреди, че няма да успее и се договори с митническите власти за отстрочка до края на тази година, заемайки за тази цел цели 11 милиона долара, заяви представител на "Лукойл". Съобщението за отнемането на лиценза бе неочаквано, отбелязва той. Вчера се състоя първия кръг от преговори с митниците и министерството на финансите на България, днес е вторият и "Лукойл" се надява да се договори, заяви негов представител. Наистина вчера Танов бе категоричен: компанията ще може да работи само след като постави уредите или оспори решението на митниците в съда, а това ще отнеме време. Впрочем, за момента "Лукойл" не възнамерява да се обръща към съда, уверява негов представител.

Според Танов, рафинерията в Бургас осигурява 40% от вътрешния пазар на петролни продукти. Но даже при нейното спиране "криза с горивата" няма да има, увери финансовият министър Симеон Дянков: в страната има 420 лицензирани вносители на горива, които могат да търгуват.

И за "Лукойл" не е критично спирането на рафинерията, смята анализаторът на БКС Андрей Полишчук. Проектният капацитет на завода - 9,8 милиона тона годишно, преработката за 2010 г. - 5,95 милиона тона, около 9% от общата преработка на "Лукойл". Спирането на завода до края на годината заплашва компанията със загуби на печалба от 50-100 милиона долара, добавя експертът, а това е не повече от 1% от прогнозирания показател за тази година /представител на компанията не коментира потенциалните загуби/.

"Това е чист театър, всичко ще бъде урегулирано след два дни "тежки" преговори между "Лукойл" и правителството, а крайният резултат ще бъде скок на цените на горивата", заяви бившият премиер на България Сергей Станишев. Златев и сегашният премиер на Бойко Борисов са известни като близки приятели.

Източник: БГНЕС