Предложение за отменяне на забраната за използване на пола като фактор за цената на застраховките е изпратил до членове на Европейския парламент българският участник в работната група по застраховане към EIOPA - профeсор Александър Садовски.

Садовски е представил документа и пред общото събрание на Българското актюерско дружество, което прикани всички свои членове да се запознаят в детайли с приведените аргументи, за да са подготвени за по-широко обсъждане, за което БАД ще насрочи отделна среща през октомври.

В Меморандума с предложение за започване на процедура по отменяне решението на Съда на Европейския съюз за забрана на прилагането на полa като актюерски фактор в ценообразуванетостановището Садовски обръща внимание на член 5 от Директива 2004/113, според който държавите-членки могат да решат преди 21 декември 2007 г. за разрешени пропорционални разлики в премиите на лицата и обезщетенията, когато използването на пола е определящ фактор при оценката на риска, въз основа на подходящи и точни актюерски и статистически данни.

Професорът напомня и факта, че СЕС многократно е приемал, че има изключения, при които принципът на равно третиране на половете не е обективно обоснован.

Има ли достатъчно луди мъже, да купуват анюитети на унисекс цени?

„Третирането на положенията и ситуациите, касаещи Животозастраховането, Пенсионното осигуряване и Здравното застраховане за критични болести е именно обективно обосновано въз основа на биологичните различия между половете, което не може да бъде игнорирано от Съда", пише Садовски в меморандума.

Според него решението на съда ще доведе до множество неблагоприятни последици, дори до неравнопоставеност на мъжете и жените. Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на премиите за по-безопасните шофьори - жени, а пенсионните анюитети ще носят по-ниска възвръщаемост за мъжете.

„Дали някой мъж ще бъде луд да купи анюитет в унисекс цени!", пита Садовски.

Според него решението противоречи на Международния пакт за икономически, социални и културни права, както и на член 153 (2) от ДОЕС, който установява принципа на защита на потребителите.

Застрахователите ще искат ДНК анализи

„Решението на Съда ще принуди застрахователите да изискват ДНК анализ като фактор при оценка на риска ??!! Това вече не е научна фантастика. Ако говорим за генетични изследвания като решение „сребърен куршум", то ще даде за всички индивидуалната продължителност на живота, анюитетни ставки и рискове за здравето. И дори ако това стане, тези цени ще бъдат различни за мъжете като група и за жените като група, така че проблемът дискриминация все още ще съществува", заявява Садовски в меморандума.

Според него решението на СЕС застрашава финансовата стабилност на застрахователния, здравноосигурителния и Пенсионноосигурителния пазар в Европейския съюз.

„Членовете на Европейския парламент трябва да се противопоставят и да положат всички усилия, за да се отмени решението на Съда, което по моето скромно мнение е голямо недоразумение и ако източникът не беше такъв авторитетен орган, то можеше да се разглежда като лоша шега или истински фарс", е заключението на Садовски.