Някои от най-известните цитати всъщност не са казани от тези, които мислим. Те обаче са влезли в популярното пространство така и много хора ги приемат за факт.

BusinessInsider разяснява някои от тях:

Ако питаш колко струва нещо, значи не можеш да си го позволиш"

Счита се, че тази фраза е изречена от Джей Пи Морган, в отговор на въпрос колко струва една от неговите яхти.

Тук има известна истина. Всъщност това, което Морган е казал е „Нямаш право да притежаваш яхта, щом задаваш подобен въпрос."

"You make a living by what you get; you make a life by what you give", което можем да преведем като „Преживяваш с това, което печелиш от работа, но живееш с онова, което даваш на хората"

Този цитат е приписван на Уинстън Чърчил, но всъщност той никога не го е изричал. В своя реч от 1908 година в Шотландия Чърчил казва „Какъв е смисълът на живота, ако не да се стремим към благородни каузи и към това да направим този свят едно по-добро място за тези, които ще дойдат след нас? По какъв друг начин можем да бъдем в хармония с великите ценности?...Аз вярвам, че ние вървим към такива времена. Хуманността няма да умре."

"Победата не е най-важното нещо, тя е единственото нещо!"

Американският треньор по ръгби Винс Ломбарди наистина е казал това, но не е бил първият. Тя е изречена за първи път от друг треньор - Ред Сандърс.

"Добрите момчета свършват последни"

Фразата се приписва на бейзболиста Лио Дюрошър, но той никога не я е изричал.

През март 2001 г. Baseball Digest интервюират играча, но репортерът предава думите му грешно. Това, което той казва е „Вижте номер 4 ей там," и посочва Мел От. „Добро момче, но къде е той сега? На последно място! Добрите момчета свършват на последно място." Репортерът го разбрал погрешно и статията излязла със заглавие „Лио не харесва добрите момчета".

"Като няма хляб, да ядат пасти"

Няма доказателства за това, че Мария-Антоанета наистина е казала това, след като разбрала, че французите нямат пари за хляб.

Възможно е думите да са на Мария-Тереза, съпруга на Луи 14-ти.

Фразата се споменава и в автобиографията на Жан Жак Русо, в която той пише, че френска принцеса е казала „Като нямат хляб, да ядат пасти," но не се споменава име.

Елементарно, скъпи Уотсън"

В сериите по романа на Сър Артър Конан Дойл няма такава фраза.

Всъщност, думите се появяват в роман на Пи Джи Удхаус, публикуван през 1915 година. Хората обаче ги приписват на истинския Шерлок Холмз.

"Всичко, което е необходимо, за да триумфира злото е добрите хора да не направят нищо."

Въпреки че мнозина, дори Джон Кенеди, приписват думите на Едмънд Бърк, той никога не ги е казвал.

"Нашият най-голям страх не е, че сме неадекватни. Нашият най-голям страх е, че сме ужасно силни. Нашата светлина, а не нашата тъмнина ни плашат най-много."

Тази фраза е приписвана на Нелсън Мандела, но той никога не я е изричал. Тя идва от роман на Мариан Уилямсън от 1992 година.