Посетете и нашата Фейсбук страница

През 2008 г. от асоциацията на играчите в НБА (Националната баскетболна асоциация) съобщиха, че 60% от професионалните баскетболисти фалират до 5 години, след отказването си от спорта.

Факт е, че част от спортистите инвестират парите си, но голяма част от тях ги пилеят по луксозни коли, имения, бижута и др.

Ето и няколко фалирали спортисти:

Литрел Сприуел

Сумата, спечелена от Сприуел през цялата му кариера възлиза на 100 млн. долара. Още през 1997 г., докато играе за Голдън Стейт Уориърс той е наказан за 68 мача, след като хваща треньора си за гушата. След отстраняването му от залата, той заплашва, че ще се върне, но с пистолет.Наказанието му коства договора с Годън Стейт и загуби на стойност 6.4 млн. долара. Години по-късно той отказва тригодишен контракт с Минесота за общо 21 млн. лв., под предлог, че „има семейство да храни и сумата била малка".

Така в края на 2005 г. той се оказва без отбор. Две години по-късно съдът му отнема яхтата, заради неплатени вноски и застраховки, а на следващата година и имението му за над 5 млн. долара.

Майк Тайсън

„Железният" Майк печели първите си 19 срещи на ринга с нокаут, като част от тях дори още в първия рунд. Бързото му изкачване до №1 обаче му изиграва лоша шега. През 1992 г. е обвинен в изнасилване и осъден на 10 години затвор. След изтърпени 3.5 години Тайсън излиза и продължава с кариерата си, но така и не печели нова титла.През 1997 г. Майк отхапва ухото на Ивендър Холифийлд в мач реванш за загубата му през 1996 г.

По неофициални данни през кариерата си е изкарал над 400 млн. долара, които биват изхарчени с лесна ръка за коли, имения, бенгалски тигри, гълъби и др. Всеизвестен факт е, че в една хубава сутрин Тайсън излиза да купи мляко, но се връща с подарък Porsche за тогавашната си съпругата (бел. ред. Тайсън има три брака).

Кени Андерсън

В кариерата си Кени игра за 9 различни отбора и спечели 60 млн. долара. Жени се три пъти, има седем деца, като най-скъпо му коства първият развод.

Тами Акбар, от която има шест деца, му взима половината от богатството и месечна идръжка от 8500 долара.

Майкъл Вик

Куотърбекът е един от най-добрите играчи в NFL. Бившият му тим Атланта подписва с него за 62 млн. долара за 6 години, а след изминаването на три сезона се договарят за нов контракт на стойност 130 млн. долара и 10 години. Дотук добре, нали?Проблемите на Вик идват от това, че е обявен и се признава за виновен в обвинение за незаконно държане на 54 питбула, мъчение и убиване на животните, организиране на кучешки боеве и приемане на залози.

Договорът му веднага е прекратен, а самият Вик излежава 18 месеца в затвора, като работи за около 10 долара на час в строитеството, фитнеси и др.

Сред останалите издънки на звездата са показан среден пръст на феновете на противников отбор, коствали му рекламните договори с Nike и Coca Cola, както и престрелка по време на рождения му ден.

Джак Кларк

Джак изграе бейзбол от 1975 до 1992 година. В края на кариерта си той обявява фалит, като дължи над 7 млн. долара, от които 400 хил. долара данъци.Бейзболистът е имам 18 автомобила и е дължал пари за 17 от тях, след което се разорява. В колекцията му влизат Ferrari, Rolls Royce, Porsche, Mercedes, Maybach и др. Страстта му към скъпите коли му коства и имението с цена от около 2 млн. долара.

Мариън Джоунс

Джоунс печели 3 златни и 2 бронзови медала от Летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г. Всичко върви добре, като лекоатлетката получава по минимум 80 хил. долара на състезание и 1 млн. долара от рекламни договори годишно.В края на 2004 г. обаче, основателят на фармацевтичната компания „Балко" Виктор Конте заявява, че лично е давал пет различни забранени стимуланта на Джоунс преди, по време и след олимпиадата в Сидни.

Джоунс отрича пред пресата и два пъти под клетва. В крайна сметка звездата се оказва в затвора за 6 месеца, а в последствие е принудена дори да продаде къщата на майка си, за да покрие разходите по процесите и прекратените договори.

Дерек Коулман

През 1990 г. Ню Джърси Нетс избира Дерек Коулман от драфта, като той е сравняван не с кой и да е, а със самия Чарлз Баркли.Кариерата му обаче не върви по вода, след като крилото е често контузен. Страстта му към чашката, а също и наднорменото му тегло също не помагат за доброто му представяне в Лигата.

За 15-те си години в НБА той печели 87 млн. долара, но въпреки това през март 2010 г. обявява банкрут с дългове от около 4 млн. долара на повече от 100 кредитора, включително American Express, Verizon и др.

Още интересни новини