JP Morgan стана поредната банка, която повиши прогнозата си за спот цената на златото, завишавайки предвижданията си с невероятните 39% и прогнозирайки, че ценният метал ще поскъпне поне до 2 500 долара за тройунция до края на годината, информира WSJ.

Това е почти с 800 долара на тройунция по-висока цена от настоящата, която е рекордна.

Щатската банка преди това очакваше спот цената на златото да достигне ниво от 1 800 долара за тройунция до края на годината.

Повишението на цената ще стане на фона на много голяма волатилност, според Колин Фентън от JP Morgan, а зад него стои "нарастващата вероятност ново разразяване на финансова криза."

Вчера Goldman Sachs завиши прогнозата си за цената на златото, заявявайки че икономистите на банката вече залагат едно към три, че САЩ ще изпадне в рецесия в следващите шест месеца. Прогнозите цени на Goldman Sachs Обаче са значително по-ниски от тези на JP Morgan, като от Goldman очакват спот цена от 1 645 долара за тройунция след три месеца и 1 730 долара за тройунция в рамките на шест месеца.

Цената на златото скача вчера и днес, а суровината се превръща в любима за инвеститорите на фона на влошаващите се икономически условия в Еврозоната и в САЩ.

Понижението на рейтинга на САЩ от AAA до AA+ от S&P в петък предизвика последния скок в цената на златото, която нарасна с над 70 долара от дъното си в петък, за да достигне 1 715.29 долара за тройунция в понеделник.

Morgan Stanley, ANZ, UBS, MF Global и Barclays Capital миналата седмица завишиха прогнозите си за цената на златото, докато производители като Barrick Gold, AngloGold Ashanti и Randgold Resources в последните дни се изказват в полза на по-нататъшно поскъпване на метала.

Според JP Morgan не само златото ще се възползва от срива на финансовите пазари. Суровините свързани с Азия, инвестициите и инфлацията ще се представят по-добре от тези обвързани повече с перспективите за растеж и с местните вериги за доставки на САЩ.

"В бичата кошница влизат суровият петрол от сорта брент, газьолът, нерафинираната захар, медта, царевицата и пшеницата," според Фентън. "В мечата кошница пък са щатският лек суров петрол, алуминият, цинкът и северноамериканският природен газ."