Банките у нас не би трябвало да повишават лихвите по кредитите, оправдавайки се с проблемите в някои световни икономики. Това заяви тази сутрин пред bTV финансовият министър Симеон Дянков. По думите му българската икономика е стабилна и няма опасност от трусове.

За рейтинга на САЩ, българската икономика и кредитите

"Преди няколко седмици рейтингът ни беше повишен от Moody's. Вчера имахме много успешно пласиране на държавни ценни книжа, на много по-изгодна лихва от почти всички страни в Източна Европа. В България няма никакви причини нито лихвите да се вдигат, нито безработицата да расте", каза още Дянков.

Според него рейтингът на САЩ е трябвало да бъде свален много отдавна и не е било изненада за никого, че страната има огромен дълг и среща затруднения при изплащането му. "Трябва да се вярва на рейтинговите агенции, на Световната банка, на МВФ и останалите финансови институции. Агенциите се критикуват много, но те не са виновни, а са виновни правителствата,че не са си свършили работата", добави Дянков.

По повод съветите на някои анализатори, хората да прехвърлят доларовите си депозити в други валути и да купуват злато, финансист №1 заяви, че това не е необходимо и той не би направил това със собствените си спестявания. Според Дянков цената на златото ще пада, защото вече е много висока.

"Просто трябва да изчакаме спокойно идните няколко дни пазарите да се върнат към нормалния си режим на работа", смята българският финансов министър. Той подкрепи твърдението на премиера Борисов, че и големите световни икономики има какво да научат от България.

"Вчера немското икономическо министерство призова всички европейски страни да предприемат точно такъв тип мерки, каквито ние сме приложили в пакта за финансова стабилност. Просто сега е времето всички да разберат, че е необходима фискална дисциплина, за да може Европа дружно да излезе от кризата", заяви Симеон Дянков.

За мобилните оператори

Финансовият министър коментира, че ще разследва, съвсемстно с Комисията за защита на конкуренцията, защо разговорите по мобилните телефони у нас са толкова скъпи. Той потвърди, че е поръчал анализ за сравнение на ценообразуването в България и в други страни от региона. По думите му цените у нас действително падат, но с много по-бавни темпове, отколкото в другите страни.

"Това, което буди особено съмнение, е, че преди 2-3 години цените у нас са били много по-високи отколкото средното в Европа. Целта на анализа е да се види как е било правено това ценообразуване през последните 7-8 години. Той би трябвало да помогне да се установи дали у нас има добра конкуренция или по някакъв начин пазарът е изкривен", каза финансист №1.

На въпрос дали има картел или "сговор" между мобилните оператори Дянков отговори, че това ще бъде установено от Комисията за защита на конкуренцията.

Той напомни, че и Министерството на финансите е потребител на подобен тип услуги и ще си търси правата, ако се окаже, че е имало надценки.

За заплатите у нас и приходите в бюджета

Според министър Симеон Дянков намалението на средната заплата през летните месеци е заради сезонната заетост в туризма и селското стопанство, където заплатите са по-ниски. По думите му наесен средната заплата винаги се вдига и това ще се види през месеците септември, октомври и ноември.

"В България ситуацията наистина е спокойна, но има още много да се направи за повишението на доходите. Точно заради това след около две седмици ние започваме поетапно да увеличаваме вдовишките пенсии, минималната работна заплата", заяви Дянков. Според него следващото увеличение на минималната работна заплата може да се очаква през пролетта на 2012 година.

По темата за приходите в бюджета Дянков изтъкна, че ДДС в митниците е с над 400 млн. повече от прогнозите. "Имаше известно изоставане в НАП, което в последните два месеца вече се наваксва. Нямаме проблеми нито с приходната, нито с разходната част", увери министърът. Той отрече твърденията, че има липси в приходите от петролния и зърнения бранш, както и, че правителството щяло да взима 1,5 млрд. лв. заем.

Дянков опроверга и информацията, че държавата има намерение да строи нова петролна рафинерия, каквато информация се споменава в грама на бившия посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни от 2009 година, публикувана от Уикилийкс.

За казуса "Лукойл"

"Митниците и Министерство на финансите си свършихме работата, тъй като законът не беше изпълнен. Естествено съдът има свое мнение и ние се съобразяваме с него, колкото и да ни изглежда странно. Ще изчакаме да видим какво ще реши и Висшия административен съд. Надявам се, че те ще направят по-обстоен анализ, а не само в рамките на няколко часа", заяви Дянков.

"Законът трябва да се спазва от всички. Същото се случи и в алкохолния бранш. Знаете, че миналата година на няколко фабрики беше отнет лиценза, докато влязат в изправност. Сега приходите ни от акцизи на алкохол са се увеличили 15 пъти", напомни финансист №1.

За даренията в МВР

"Министерството на финансите никога не е приемало дарения - нито при мен като министър, нито при предишните министри. Има си начини държавата да събира приходи от данъци и такси. Да се действа извън Закона за бюджета, според мен не е редно". Това отговори министър Дянков на въпрос дали подопечното му министерство би приело дарения от външни лица.

По повод даренията във вътрешното министерство финансовият министър коментира, че МВР е министерството с най-много пари в бюджета. "Достатъчно пари има, ако се използват ефективно. Само МВР и Министерството на правосъдието нямаха съкращения на бюджета в последните две години", добави Дянков.

"Трябва да се каже, че там се постигна много по-голяма прозрачност, основно благодарение на зам.-министър Вучков. Знаем вече броят на полицаите, колко хора работят в цялата система, какви са заплатите, както и другите начини на финансиране, каквито са даренията. Оттук нататък вече има база да се работи по този въпрос - дали да има такива дарения, как да са регламентирани. Поне сега има прозрачността, която липсваше преди две години", каза още Дянков.

Източник: bTV