Поредната победа в съда на гиганта Apple в борбата му за интелектуална собственост със Samsung Electronics е стъпка напред в стратегията му да използва институциите, за да бетонира огромната преднина на устройството му iPad на пазара на таблети.

Американската компания днес си осигури подкрепата на германски съд, който забрани на Samsung да продава таблета си Galaxy в повечето страни от Европейския съюз за неопределен период от време. Подобно разпореждане направи и съд в Австралия през изминалата седмица. Решенията на Темида обаче са временни, тъй като Apple ще трябва да предостави допълнителни съществени доказателства в подкрепа на твърденията си, че дизайнът на Galaxy нарушава патентите му и копира дизайните му.

Делото може да отнеме месеци, даже да се проточи години. В такъв случай, дори и Apple да загуби съдебната си битка, загубите на Samsung за периода ще бъдат значителни. "Apple има стратегия да прави патенти и да си осигурява подкрепата на закона, с което да пречи на останалите да влизат на пазара за кратък период от време", отбеляза Нейтън Маток - адвокат от Marque Lawyers в Сидни. "Ако гигантът се окаже сгрешил, ще трябва да изплати на Samsung порядъчна сума за нанесените щети. По тази причина делото е доста рисковано", уточни още той.

Източник: БГНЕС