Вчера щатският технологичен гигант Apple обяви резултатите си за третото тримесечие, а сред тях се открояват огромните продажби на таблета и iPad и на телефоните iPhone.

Компанията е продала 20.34 млн. телефона iPhone и 9.25 млн. таблета iPad през тримесечието, което представлява ръст от 142% и 183%, респективно, на годишна база.

Тези данни, както и ръстът от 14% в продажбите на компютри Mac, помагат на Apple да отчете рекордни тримесечни приходи в размер на 28.57 млрд. долара и рекордна нетна печалба от 7.31 млрд. долара. След публикуваните резултати Apple вече разполага със 75 млрд. долара кеш.

В своя изявление главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс казва: "Радостни сме да отчетем най-доброто ни тримесечие с ръст на приходите от 82% и повишение на печалбата от 125%. В момента работим по това да предоставим iOS 5 и iCloud на нашите потребители през тази есен."

Като цяло Apple вече е продала над 25 млн. iPad-а, а темпа на растеж на продажбите се увеличава. В предишното тримесечие компанията беше продала 4.69 млн. iPad-а. Моделът iPad 2 беше представен през март към края на първото тримесечие от финансовата година на компанията, което означава, че по-голяма част от продажбите на iPad през третото тримесечие са на новия модел.

След обявяването на резултатите вчера акциите на Apple пробиха нивото от 400 долара за брой, което беше рекорд.