Валутната двойка EUR/USD понижи стойността си в следобедните часове на вчерашния ден с 279 пипса или 1.97%, до 1,4121. Причина за това са появилите се слухове на пазара, че Франция ще бъде следващата страна, чиито топ рейтинг от ААА ще бъде понижен. Акциите на френските банки спаднаха от опасения за големите експозиции към гръцки банки.

Френският президент Никола Саркози заяви от своя страна, че Франция подготвя нови мерки, за да подсигури постигането на поставените цели при намаляването на дефицита. Икономисти в същото време коментират, че правителствените прогнози за ръст на БВП за страната са твърде оптимистични. След като Франция отчете покачване от 0.9% през първото тримесечие, то се очаква за второто да се забави до 0.3%.

Управителят на централната банка на Великобритания - Мервин Кинг заяви, че прогнозата за икономическия ръст на световно ниво се влошава, а очакванията за ръст в краткосрочен план за Великобритания са на значително по-ниско ниво. Кинг подчерта, че ако има нужда може да бъде проведена допълнителна програма за покупка на активи. Той допълни, че текущата ситуация в еврозоната е изключително сериозна и европейските правителства трябва спешно да вземат нужните мерки.

Агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Кипър с две степени до ВВВ, отчитайки риска, че планът на новото кипърско правителство няма да бъде приложен изцяло и че през втората половина на годината страната на практика няма да има достъп до международните дългови пазари. Анализаторите не очакват на този етап проблемите на Кипър да се отразят тежко върху финансовата система на ЕС, тъй като размерът на кипърската икономика е едва 0.2% от еврозоната.

Факт е обаче, че дълговата криза се разраства и обхваща все повече държави от ЕС. На фона на пониженият кредитен рейтниг на САЩ, банкерите и инвеститорите започнаха да сравняват текущата ситуация с тази от 2008г., при фалита на „Лемън Брадърс", а медиите от своя страна започнаха да правят асоциации с настъпването на финансов Армагедон. Провалът и безсилието на политическите власти да се справят с дълговите проблеми, прераснали от институционално на държавно ниво, ускорява загубата на доверие в пазарите от страна на инвеститорите.

Най-печелившата валута на този етап остава швейцарският франк. EUR/CHF остава да се търгува в близост до паритета, а USD/CHF се задържа на рекордно ниските си нива към 0.72-0.73, явяващи се граница на дългосрочен падащ ценови канал.

Валутната двойка USD/JPY задържа малко над историческото си дъно. Анализатори на Dow Jones отчитат, че валутната двойка е загубила 0.75% от стойността си вчера, достигайки 76.35 ейни, докато историческото дъно е при 76.25. Участниците на пазара са с повишено внимание към момента относно интервенция от страна на Bank of Japan, но без силата на всички страни от Г7, много от тях смятат, че едностранна интервенция би била неуспешна.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД