Четете Profit.bg и във Facebook

Всички обичаме спорта, но не всички имаме качествата да направим любимия си спорт наша професия.

Не е нужно обаче да сте професионален спортист, за да печелите покрай спорта.

Наскоро стана ясни, че кадито на Тайгър Уудс - Стив Уилямс (асистентът, който разнася стиковете му) получава доста солидни суми за това. Асистентът взема 10% от хонорара на голфъра и само за 2006 г., е заработил 1 млн. долара, благодарение на именития си шеф.

Ако искате да работите в света на спорта, но самият вие не сте атлет, от CNBC съветват да се насочите към носене на стикове за голф, или към някоя от следните професии:

Говорител

Вашият глас ще кънти на стадиона и ще подлудявате феновете.

Работата не е добре платена (дори и в САЩ), но е вълнуваща. Някои говорители стават дори знаменитости. В САЩ един от най-популярните говорители е Боб Шепърд, който е озвучавал мачовете на New York Yankees в продължение на 56 години или общо 4 500 мача.

Съдия

Не само ще сте на терена, ами и ще командвате всички. Сред негативите на професията е това, че всички ще мразят вас и майка ви.

Репортер

Ще бъдете на стадиона, близо до своите идоли и дори ще можете да ги попитате минути след мача въпросите, които сте си задавали по време на играта.

Физиотерапевт

Професионалните спортисти непрекъснато общуват с физиотерапевтите. В САЩ средната заплата на тези специалисти е над 76 000 долара на година.

Диетеолог

Те помагат на спортистите да си съставят хранителен режим, съобразно с личните им данни и цели. В САЩ средната им заплата е 53 000 долара. Понеже това все още е нова професия, изискванията за квалификация са малко мъгляви и горе-долу всеки може да представя за такъв.

Личен треньор

Освен треньора по съответния вид спорт, атлетите работят с още много хора, за да бъдат във форма - те тренират във фитнеса, правят пилатес, стречинг, йога, плуват и т.н. Всичко това с помощта на личен инструктор.

Мажоретка

В САЩ това си е професия и то от около век.

Всичко започва през 1976 г., когато Dallas Cowboys си водят мажоретки на Супер Боул. От тогава нататък и други отбори започнали да си поддържат екип от мажоретки.

Днес професионалните мажоретки изпълняват сложни акробатични номера и дори си имат собствено първенство.

Момче/момиче за топки

Това са хората, които тичат да събират топките на тенисистите или футболистите.

Не е лесно да се стане такъв обаче. За да ви вземат на Уимбълдън трябва да изкарате онлайн курс и да минете писмен тест.

Продавач на хотдог на стадиона

Е няма почти нищо, свързано със спорта, освен че сте на стадиона по време на важните мачове.

Работата изглежда лесна, но не е. През 2007 г. репортер от New York Times се постави на мястото на продавач на хот дог за един мач. Един продавач продава средно по 100 хотдога на мач, което се равнява на 200 долара, или 30 000 долара за сезон. Репортерът обаче успя да продаде дамо 39 хотдога. Той заяви, че не е било никак лесно да разделя хотдоговете един от друг с ръце и да обикаля стадиона с 20-килограмовата чанта.

Четете Profit.bg и във Facebook