Състезателият по голф Тайгър Уудс оглави за осма поредна година класацията на "Спортс Илюстрейтид" на най-богатите спортисти.

Уудс, чийто имидж пострада сериозно, след като се забърка в серия от секс-скандали, е заработил 62.3 милиона долара, което е с 31% по-малко спрямо предишната година.

Друг американец и състезател по голф Фил Микелсън заема второто място в класацията с 61.2 милиона долара.

Трети в подреждането е тенисистът Роджър Федерер. Швейцарецът, който е спечелил рекордните 16 титли от турнири от Големия шлем, е заработил 52.8 милиона долара, но и при него се отчита намаляване на сумата с 14.5%.

Четвърти в подреждането излиза световният шампион по бокс на WBO в полусредна категория Мани Паскиао (Филипини), който увеличава приходите си с 38% до 52.5 милиона долара.

Сред най-добре платените американски спортисти са още баскетболистът ЛеБрон Джеймс с 44.5 милиона долара, състезателят по американски футбол Пейтън Менинг с 38 милиона долара и бейзболистът Алекс Родригес с 36 милиона долара.

От спортистите извън САЩ испанският пилот от Формула 1 Фернандо Алонсо е заработил 45 милиона, аржентинската футболна звезда на Барселона Лионел Меси е с 43.8 милиона, а португалският голмайстор на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо е с 38.8 милиона.

В класацията на "Спорт Илюстрейтид" се отчитат заплатите, премиите, както и всички останали приходи от допълнителни анекси и рекламни права на спортистите.