Службата за защита на данните в германската провинция Шлезвиг-Холщайн e обявила ‘Like' бутона в социалната мрежа Facebook за незаконен и твърди, че вездесъщата функция позволява на Facebook да събира данни за онлайн навиците на потребителите по начин, който нарушава законите на ЕС.

Тило Вайхерт, оглавяващ службата за защитата на данните в провинцията, е наредил на всички институции от провинцията да изтрият ‘фен' страниците си в социалната мрежа и да премахнат всички ‘Like' бутони, интегрирани на сайтовете им.

Функцията нарушава провинциалните, националните и европейските закони, според Вайхерт, тъй като щатските сървъри на Facebook могат да събират данни за потребителя, навиците му на сърфиране в интернет, продължителност на сесията и т.н., въз основа на натисканите от него Like бутони.

Това според Вайхерт важи дори и за хора, които не са регистрирани във Facebook.

"Който посещава Facebook.com или използва плъгини, може да очаква да бъде следен от компанията в продължение на две години," казва Вайхерт, цитиран от AP.

От Facebook са потвърждавали, че могат да виждат "информация като IP адрес" на потребители, които посещават сайтове с ‘Like' бутон, но твърдят, че данните се изтриват в рамките на 90 дни, "съгласно нормалните стандарти за индустрията."

Уебсайтовете в най-северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн трябва да премахнат „Like" бутоните си до края на септември, иначе могат да им бъдат наложени глоби в размер на до 50 000 евро.

Вайхерт също така съветва потребителите да не се регистрират във Facebook и да "се въздържат от кликане върху бутони, свързани с различни социални мрежи".

Посетете и нашата Фейсбук страница