Нарастващите опасения на инвеститорите за глобалната икономика, задълбочаването на дълговата криза в Европа и намаляването на кредитния рейтинг на САЩ доведоха до рязък спад на борсовите индекси в света като повечето изтриха печалбите си от началото на годината след като отбелязаха двуцифрен спад през август.

При силно нарастване на волатилността, много инвеститори се насочиха към облигациите, а повечето пазари и сектори отбелязаха драстичен спад и текущо се намират под 200-дневната си средна стойност, се казва в извънреден инвестиционен коментар на Карол Капитал Мениджмънт за стратегията на фондовете от фамилия Адванс (във връзка със спадовете на световните капиталови пазари от последните 2 седмици).

Прогнозите на Карол Капитал Мениджмънт (ККМ) за движението на американския пазар оттук нататък допускат два сценария. „При първия сценарий очакваме продължителна консолидация при индекса S&P 500 до края на годината и последващо ново възходящо движение с поскъпване към 1 450 пункта през 2012 г. С оглед на силния спад, за момента по-вероятен изглежда втория сценарий, при който през следващите 9-12 месеца ще се наблюдава низходящ пазар, но без рязък панически спад, като очакванията ни са за понижение на S&P 500 до около 900-950 пункта (15%-20% от текущите нива към 18.08.2011)", коментират от ККМ.

Очакванията на Управляващото дружество са оттук нататък спадът да е селективен и да не обхваща всички пазари и сектори, както се наблюдаваше през изминалите няколко седмици. „Не очакваме подобно поевтиняване на това от 2008 г., когато всички класове активи бяха обект на панически разпродажби. Анализът на по-продължителната тенденция от 2000 г. насам сочи, че в момента сме в период на продължителна консолидация. Така през следващите няколко години очакванията ни са за движения на S&P 500 в широки граници между 900 и 1350 пункта.", се казва още в анализът.

По отношение на пазарите от Централна и Източна Европа най-осезаеми рискове от ККМ веждат за тези, които и поскъпнаха най-силно през последните две години - Русия, Украйна, Турция, Чехия, Полша, Румъния. Част от тях доближиха върховете си от 2007 г., което и увеличава риска от низходящо движение. При други пазари като Сърбия, България, Хърватска, които поради ниската си ликвидност не се включиха силно във възходящото движение предходните две години, рисковете за силен спад оттук нататък са по-ограничени.

Карол Капитал Мениджмънт не изключва сценария на стабилизиране на глобалните пазари, но предвид по-високата вероятност от натиск надолу за следващите месеци, Управляващото дружество ще премине към по-дефанзивна стратегия по отношение на управляваните от него фондове. В портфейлите на ИД Адванс Инвест, ДФ Адванс Източна Европа и ДФ Адванс IPO Фонд, които са с фокус акции от Централна и Източна Европа, делът на паричните средства ще бъде увеличен до 30%, а частта в акции ще бъде насочена към отрасли, които очакваме да останат стабилни и при низходящ тренд на глобалните пазари.

„Във връзка с очакванията ни, че спадът оттук нататък ще бъде ограничен и няма да обхваща всички класове активи и всички пазарни сектори, смятаме, че ще има акции, които ще останат стабилни или ще поскъпнат и при спад на пазара като цяло, като считаме, че това ще са компании от секторите здравеопазване, комунални услуги, компании свързани с някои суровини - основно зърнени култури, злато, сребро и други метали.", заявяват още от ККМ

Фокусът на най-новия продукт на ККМ - ДФ Адванс Глобал Трендс е различен - стратегията му е гъвкава, отчита представянето на пазарите във всеки един момент, а паричните средства могат да заемат много по-голям дял от 30 % от активите. Ето защо може да се очаква, че този фонд би се представил по-добре при низходящ пазар.