Едно странно откритие бе направено от либийските бунтовници в двореца на Муамар Кадафи.

Ако за свое разочарование, те не успяха да се доберат до Лидера, поне плениха колата му. А тя далеч не се оказа Jeep-ът, който му позволи да завземе властта преди 42 години, дори не и Lamborghini-то, с което синът му Ханибал беше хванат да кара в насрещното на Шанз-Елизе.

Не, това е една малка Fiat 500, разкри в четвъртък италианският ежедневник Кориере дела Сера.

Въпреки малкото тегло на колата, се наложи двама войници да я изтеглят от безкрайните подземни тунели, които съставляват президентския бункер.

Тази красива италианка не е в каталога на марката от Торино, а всъщност е работа на завода в Кастаня, Алпите.

Наречен Capri, този уникален модел на Fiat 500 кабриолет няма нито една врата, но за компенсация предлага редица екстри: ​​дърво и кожа по желание, 17-инчови алуминиеви джанти - и което е най-необичайното - кремав интериор със зелена тапицерия, пясъчен цвят на капака, каросерия в зелено и златно.

Поръчката е получена от загадъчен клиент през 2009 г., с едно изискване- колата да е готова до септември. Един детайл събужда съмненията на дизайнера Джоакино Акампора- поръчката пристига със Зелената книга на Муамар Кадафи.

Но най-изненадващо е на носа на колата. Вместо логото на Fiat ще бъде поставен черен силует на Африка с Либия в зелено, заобиколен от три книги на ръководството.

И още нещо - колата е електромобил. Радиаторите отпред и отзад, малко полезни в Триполи, се заменят от литиеви батерии. Резервоарът за гориво отстъпва на гигантска помпа.

Надминавайки европейските марки, автомобилът достига максимална скорост от 160 км/ч, батериите издържат 260 км без зареждане, а времето за това е не повече от десет минути.

Единственият недостатък е, че автомобилът става доста тежък и се налага да бъде пренесен със самолет през Франция.

Цената на тази кола е около 200 000 евро. Клиентът плаща, запазвайки мистериозно мълчание.

Италианската компания просто го моли в замяна за снимка на Полковника зад волана на Capri. Не получава нищо.