С 89 гласа „за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които предприятието „Български пощи" ЕАД се изважда от т.нар. забранителен списък за приватизация.

Дискусията по внесените от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов промени се проведе на 31 август, но тогава парламентът отложи гласуването им.

Вчера Николов обясни, че между първо и второ четене той ще предложи промени в законопроекта на икономическата комисия.

С тях депутатът ще предложи връщането на „Български пощи" в забранителния списък и това ще бъде и окончателният вариант на законопроекта. Така на второ четене депутатите ще гласуват дружеството да не се приватизира.

В законопроекта обаче остава изваждането на „АДИС" ЕООД, „Аудиовидео „Орфей" ЕАД и „Военно издателство" ЕООД от забранителния списък за приватизация, съобщи Фокус.

Също днес Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към Народното събрание ще проведе изслушване относно приватизацията на „Булгартабак Холдинг" АД.

Поканени са представители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма; Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол; Национален синдикат на тютюноработниците към КНСБ и Национален синдикат тютюнева промишленост „Подкрепа", съобщиха от парламента.

Вчера Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и БТ Инвест ГмбХ, Австрия подписаха договора за приватизация на 79.83% от капитала на"Булгартабак - Холдинг" АД.

Цената по договора е 100 100 000 евро. Окончателното прехвърляне на правото на собственост върху продаваните акции ще стане при осъществяване на приключването, след заплащането на остатъка от покупна цена и след разрешение на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе за концентрация на стопанска дейност.