Голямата френска банка Societe Generale SA може да бъде погълната от чуждестранна финансова институция, предупреди френският депутат Жан-Пиер Балиган. До това може да доведе свиването на нейната пазарна капитализация през септември с над една четвърт заради дълговата криза в Европа.

"Предстои опит за поглъщане на Societe Generale от чуждестранна банка. Тази банка ще се опита в своя изгода да се възползва от кризата с еврото и това не е инак добре за Франция", заяви депутатът, който членува във финансовата комисия на Националното събрание.

Международната рейтингова агенция Moody's понижи днес дългосрочния рейтинг на Societe Generale с една степен до "Aa3" от "Aa2"

Акциите на водещите френски банки рязко поевтиняха през тази година заради страховете, свързани с техните инвестиции в страни, изпитващи сериозни дългови трудности. Котировките на книжата на BNP Paribas спаднаха с 41% в Париж от 1 януари, на Credit Agricole - с 46%, SocGen - с 55%.

За първите две седмици на този месец SocGen е загубил 27% от пазарната си стойност, а само днес 3%, отбелязва Bloomberg. Нейната каритализация към момента е едва 13.4 милиарда евро. За сравнение американската JPMorgan Chase & Co., която е съпоставима с френската банка по операции, струва седем пъти по-скъпо - 126.7 милиарда долара. Societe Generale е собственик на българската "Експресбанк".

Източник: БГНЕС