Финансовите активи на физически лица надхвърлиха през миналата година предкризисния рекорд от 92.2 трлн. евро, сочат данните в проучване на Allianz Global Wealth Report 2011. Всъщност, ръстът на инвестициите и спестяванията на гражданите през последното десетилетие изпреварват инфлацията със средно 0.2 пр. п., пише РБК daily.

Средствата на физически лица в банкови депозити, акции и облигации, инвестиции във взаимни фондове, индексни и пенсионни фондове се увеличиха през 2010 г. с 6.2%, до 95.3 трлн. евро. Това е повече от рекорда в края на 2007 година, когато стойността на тези активи преди кризата достигна 92.2 трлн. евро. Но хората не станаха по-богати, защото ръстът в доходите им върви в крак с инфлацията. Средно за последните десет години финансовите активи на физическите лица са се увеличил с 3.2% на година, при годишна инфлация от 3%.

„Забележителният ръст на активите през миналата година се дължи най-вече на две причини: значително ведрото възстановяване на икономиката и положителната динамика на пазарите на акции", пояснява ръководителят на подразделението за застраховки и активи в Allianz Арне Холцхаузен.

Финансовата криза научи дребните инвеститори на предпазливост. Делът на макар и не толкова доходоносните, но сигурни донякъде, банкови влогове нараснаха общо от 28% през 2000 година до 32% през 2010-а. Опарили се от акциите и облигациите, инвеститорите започнаха да ги избягват. Делът им се сведе до 35% от всички активи през миналата година, срещу 40% десетилетие назад.

Най-солидно увеличение в стойността на инвестициите и спестяванията от 2007-а насам показват страните от Източна Европа (16% на година), Латинска Америка и Азия (над 12% годишно). В тежко пострадалите от кризата САЩ, активите се понижават средно с 8.4% на година. Така или иначе, в Щатите е съсредоточен основния дял на световното финансово богатство (над 37%).

Стойността на финансовите инвестиции в Западна Европа надвишават предкризисните нива с 4.7%. Аутсайдери тук са периферните държави - Гърция, Италия, Испания и Ирландия, борещи се с дълговата криза, където гражданите им са се свили в своите „хралупи" заради орязаните си доходи.

Най-проспериращите за миналата година предвидимо се оказаха швейцарците, където на глава от населението се пада по 207 хил. евро спестявания и инвестиции. На второ и трето място, с голямо изоставане, са САЩ и Япония (по 112 хил. евро)

Ситуацията се променя радикално през тази година. „Активите по света нараснаха с 3% през първото полугодие, но последвалите след това резки колебания на фондовите пазари през юли и август, ръстът бе заличен - стойността им се върна в началото на годината. Не изключваме вероятността, че негативната тенденция от последните два месеца ще се запази", каза Холцхаузен.

Още сега, посочи той, е видно, че населението губи интерес към акциите и ако се пренасочват средствата, то основно ще е към банковите депозити.

Единственият регион, който може да покаже стабилен ръст в активите, е на развиващите се страни от Азия, където спестяванията растяха дори и в кризисната 2008 година.