Падането на страната ни с три места по-назад в класацията за конкурентоспособност на икономиките на страните от икономическия форум в Давос се дължи на изпреварващото развитие на страните от Източна Азия, а не на спад в икономическите показатели на България. Това заяви във времето за парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Преди седмица Световния икономически форум (СИФ) представи поредния си доклад за глобалната конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2011-2012) на 142 икономики в света, според който България пада на 74-то място от 71-во от общото класиране.

Няма спад в абсолютната оценка по нито един от стълбовете в икономиката, въз основа на които се прави класирането, а в пет от дванадесетте стълба България получава по-висока оценка, каза Трайков. Оценката по абсолютна стойност нараства от 4.1 през 2010 г. на 4.2 през 2011 г. , добави той.

Докладът излиза на фона на многобройни предизвикателства, разклатили световната икономика, а броят на държавите, участващи в класацията, нараства от 139 на 142, заяви още Трайков и добави, че негативни резултати се наблюдават в половината от страните от ЕС и дори страни като Франция и Германия отстъпват назад в класирането.

Според последното издание на доклада най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от 4-то на 5-то място. В първата десетка се подреждат държави от ЕС - Швеция /3-та/, Германия - /6-та/, Нидерландия - /7-ма/, Дания - /8-ма/, Великобритания - /10-та/. На 9-то място е Япония.

България, която дълго време беше последна сред държавите от Евросъюза, сега е пред Румъния, която отстъпва с 10 позиции - от 67-ма на 77-ма.

По отношение на финансовите пазари България се придвижва от 91-во на 75-то място.

Източник: БТА