Новините от Вроцлав, от срещата на финансовите министри за съжаление са лоши за европейската икономика. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му срещата е била тежка: "За първи път във Вроцлав се видя след лятото, че няма накъде", заяви министърът:

„Вече големи икономики като Италия, Испания, Франция, Белгия почувстваха удар върху финансовите си пазари през лятото и затова първата среща се очакваше да бъде тежка", допълни той, подчертавайки, че големи европейски икономики очакват, че последните две тримесечия на годината ще бъдат много лоши.

Естествено в центъра на дебатите е била Гърция, която не получи очаквания транш и по думите на министър Дянков „има реален шанс да не си получи парите, защото изостават в изпълнението на условията. Дянков подчерта, че по чисто политически причини се отлага банкрутът на Гърция. Министърът на финансите и допълни, че е имало и дебат какъв икономически модел дава успешно развитие на Гърция.

Дянков е категоричен, че България не е застрашена сериозно, "ако има рязко икономическо забавяне в Западна Европа през третото и четвъртото тримесечие, то България няма как да не е ощетена"."И може би от първото тримесечие на следващата година и при нас ръстът няма да е около 5%, а може би ще е 3-4%, затова и при нас сигурно ще има забавяне. Но рецесия в България няма да има нито тази, нито следващата година, просто ръстът ще се забави", заяви Дянков.