Бюджет 2012 ще е по-добър от предишните два бюджета, коментира финансовият министър Симеон Дянков във Варна. По думите му страната има повече възможности, съобщи бТВ.

Имаме финансова стабилност и оттук нататък можем да мислим и за увеличаване на доходите от една страна и на бюджетите на някои от министерствата като културата и образованието, обясни финансист номер 1.

Възможно е заплатите да се увеличат през първото полугодие на следващата година, но за това ще изчакам за минат изборите, за да не кажат, че това е популистично говорене, допълни Дянков.

По тази причина целият бюджетен процес ще мине след изборите, за да е ясно, че това се прави защото има пари и възможности, а не поради други цели.

Дефицитът в бюджета за следващата година ще е под 2%, а може би дори под 1 на сто. Тази година имаме прогноза 2.5 процента дефицит, а за осем месеца сме на дефицит около 1 на сто, каза Дянков.

Според него предварителните данни за август сочат, че дефицитът за месеца е около 30-35 милиона лева или доста по-ниско от очакваното. Дянков очаква дефицитът за тази година да е доста по-ниско от прогнозираното, което ще помогне за следващата година.

В края на септември началото на октомври ще има окончателната прогноза за растежа за следващата година.

Засега държим на това, което са изчислили нашите анализатори - около 4 процента. Съзнаваме, че може да е трудно, но изненади винаги има.

Приходите са около 14% над приходите от 2010 година. Разходите са с около 6 процента по-малко. Според финансовия министър в Националната агенция по приходите нещата стоят по-добре.

Само за последните два месеца с 80 милиона лева е стопена разликата между това, което НАП трябваше да събере, и това, което се събираше.

За митниците министърът посочи, че те още от февруари са на плюс, а само за август сме на плюс с 80 милиона над плана си. В митниците имаме събрани над половин милиард повече от прогнозите, но в НАП сме все още с около половин милиард лева под прогнозата, каза Дянков. Казал съм им до края на годината да стопят тази разлика, обясни финансовият министър.

Вицепремиерът коментира за обвързаните режими с минималната работна заплата, че още в средата на септември започват срещите в тристранния съвет, защото първо там трябва да се вземе решение.

Социалната комисия към тристранния съвет се е срещала по тази тема и според тях от 54 режима, които са обвързани, за 40 това не е нужно и тази връзка може да прекъсне от януари.

В България няма да има рецесия. Икономиката ни върви, по-бавно но все пак върви нагоре, каза Дянков. На въпрос дали е съгласен с мнението, че може би на частния бизнес трябва да се даде данъчна ваканция, за да увеличават работните места, министърът каза, че не е съгласен с това, защото имаме най-ниските данъци в цяла Европа.

От тази гледна точка, ако нещо трябва да се направи за частния бизнес са точно тези активни политики в инфраструктурата, посочи вицепремиерът.

Министърът бе категоричен, че държавата се е издължила напълно към бизнеса. Държавата в момента дължи под 100 милиона лева и те са по проекти, които не се изплащат заради прокурорски теми - случаят с Кърджалийското огледало, а другите два договора са в Министерството на отбраната с външни фирми, които ние смятаме, че трябва да направят някакви отстъпки, допълни той. Извън тези 3-4 договора държавата не дължи на никого нищо от частния бизнес, обобщи финансовият министър.