Тази седмица ще бъде „особено критична" за борбата на Гърция да избегне банкрутa, пише германският вестник „Ди Велт".

В събота гръцкият премиер Георгиос Папандреу отмени посещението си в САЩ и се завърна в Атина. По време на среща с европейските си колеги гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос пък предупреди, че без следващия транш от помощта от ЕС и МВФ до средата на октомври гръцката страна ще остане без пари.

Решението за отпускането на следващите 8 млрд. евро от помощта бе отложено за октовмри, но експертите на ЕС, ЕЦБ и МВФ, които трябваше да оценят усилията на Гърция за реализиране на съгласуваните реформи, прекратиха своята работа и все още не е определена нова дата за тяхната мисия.

В гръцкия печат бе публикувано колективно писмо от Евросъюза, МВФ и Европейската централна банка с разяснение на мерките, които Гърция трябва да предприеме. Сред тях са по-нататъшното съкращаване на бюджетните организации, повишаване на данъците върху мазута и затварянето на телевизионни канали.

Впрочем още през юли се появи несигурност около отпускането на бъдещите траншове за Гърция.

Междувременно темата за държавния банкрут вече не е табу. 16 известни германски професори по икономика смятат, че „би било подходящо да се обмисли решението да се обяви несъстоятелност на Гърция", пише „Ди Пресе", цитиран от Фокус.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу отложи пътуването си за Общото събрание на ООН в Ню Йорк и свика министерска среща за обсъждане на финансовото състояние на Гърция и еврозоната, по традиция преминало на фона на демонстрации отвън.

Дълговата криза в Европа се усили, след като от гръцкото правителство в неделя вечер заявиха, че финансовото бъдеще на страната ще зависи от конферентен телефонен разговор с официални представители на ЕС и МВФ в понеделник.

Давайки сигнал, че 20-месечната сага е достигнала критична точка, гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос подготвя страната за по-нататъшни мерки за спестяване. Той заяви, че е дошло време за "решително действие" за избягване на неплатежоспособност на Гърция.

"Има голяма променливост на пазарите", заяви Венизелос след кризисни разговори на гръцкия кабинет.

"Ако искаме да избегнем неплатежоспособност, да стабилизираме ситуацията, да останем в еврозоната...трябва да вземем големи стратегически решения", добави той.