Расте предлагането на апартаменти за наемане в София, като само обзаведените двустайни в най-големите квартали и центъра са над 2500. Подобно е положението и при останалите типове жилища, според обявите в imot.bg.

Според брокерите от агенциите за недвижими имоти в момента най-много се търсят за наемане двустайни жилища. Най-много оферти за тях в столицата - 700, има в центъра. За „Люлин" и „Младост" обявите са по около 400, за „Лозенец" - 300, за комплекс „Дружба" и кв. „Гео Милев" - по 150 и 250 в шестте части на комплекс „Надежда".

Исканите наеми за двустайни апартаменти в центъра на столицата варират от 125 до 1500 евро. Най-високата оферта е за жилище от 84 квадрата, разположено в сграда срещу градинката при Народния театър.

В най-големия южен квартал „Лозенец" офертите също са в широки граници, показва още статистиката. Най-ниската от 160 евро е за жилище от 57 кв. м на ул. „Люботрън". Максималната от 600 евро е за имот от 87 квадрата в сграда с денонощна охрана.

От 150 до 650 евро се искат за наемане на двустаен в друг южен квартал „Стрелбище". Минималната оферта е за жилище с площ от 65 квадрата в стара тухлена кооперация. Най-високият наем е за луксозно жилище от 80 квадрата с гараж.

В най-големия панелен комплекс на София „Люлин" исканите наеми варират от 160 лв. до 318 евро. В другата голяма панелна джунгла на столицата - „Младост", офертите са от 100 до 500 евро. Максималната оферта е за двустаен в „Младост-1А".

От 130 до 180 евро са исканите наеми в сегмента в двете части на жк „Дружба". В кв. Гео Милев" офертите варират от 137 до 400 евро, а в шестте части на „Надежда" от 119 до 300 евро.

От началото на годината наемите за напълно обзаведени жилища в по-престижните квартали на София са били на средно ниво от 400 евро, сочат данни на агенция „Лукс имоти". Офертите са били средно 630 евро или 5.7 евро за квадрат.

Статистиката на Bulgarian properties сочи още, че за Варна средната офертна цена за апартамент под наем е била 360 евро (сходна с цената на реално сключените сделки за наеми) или по 4 евро на кв. м, а в Пловдив - 490 евро или 4.8 евро на кв. м. Средната цена за реално сключени сделки с наеми в града под тепетата е 275 евро.

Според анализите на агенция „Адрес" за първите 8 месеца средните цени на наемите във Варна бележат спад от 3 процента, като най-значително е поевтиняването за кв. „Възраждане". В центъра на града, също както и в София, има лек спад. В Бургас и Пловдив наемите се запазват относително стабилни.

На фона на общия спад в цените на наемите в големите градове се наблюдава задържане на нивата в други градове на България, но те си остават значително по-ниски - под 2 евро за квадрат.

Така например наемите на апартаменти в Русе са същите, каквито бяха преди година-две, отчитат брокери от дунавския град. Хазяите държат една и съща цена, защото в противен случай жилището им ще стои празно. Някои разбират затрудненото положение на хората и са склонни на отстъпки при договарянето. Много от собствениците в Русе са принудени да дадат имота си под наем, защото дълго време не са успели да го продадат.

Най-търсени в момента са двустайните апартаменти в широкия център на града. Жилище от 70 квадратни метра може да се наеме за около 300 лева месечен наем. Апартамент със същата квадратура в кварталите „Здравец" и „Изток" се договаря за около 200 - 220 лева. В крайните квартали „Дружба" и „Чародейка" почти няма търсене на квартири заради допълнителните разходи, които трябва да се правят за транспорт. Най-слабо търсени, както и в предишни години, са тристайните жилища и тенденцията при тях е наемните нива да намаляват.

Източник: в. Монитор