Известно раздвижване наблюдаваме при цените на продаваните имоти в традиционния ни месечен обзор, който ще направим малко по-рано от обикновено заради почивните дни, които предстоят.

Съгласно статистиката на популярен имотен сайт, цените на двустайните и тристайните жилища са се повишили през последния месец, докато тези на едностайните са отбелязали лек спад.

Поскъпването при двустайните жилища възлиза на 1.15% до средна цена от 754.61 евро за кв. м.

Цената на двустайните продължава да се запазва малко под тази на тристайните и възлиза на 758.34 евро за кв. м., или ръст от 0.9% за посечения период.

Едностайните жилища остават най-евтини при цена за квадрат от 733.45 евро, или понижение от 0.4%. Месец по-рано средните оферирани цени бяха при 736.5 евро за квадрат.

На фона на изпреварващия през изминалия месец ръст при нивата на наемите, който явно се предопределяше от старта на учебната година, през този месец при наемите се наблюдава обратната на движение.

Нивата на исканите наеми се понижават и при трите вида имоти.

Най-голямо е понижението при наемите на двустайните жилища, намалели с 4.6% до 3.37 евро за кв. м., в сравнение с 3.57 евро преди около месец.

Оферираните за отдаване под наем едностайни жилища са поевтинели с 3.9% до 3.47 евро за кв. м., докато при тристайните намалението е най-малко - с 1.3% до 3.23 евро за кв. м.