Изплащането на жилищни заеми се оказва все по-трудна задача за много кредитополучатели през последните 2 години, което доведе до ръст на продажбите на ипотекираните жилища. Продажбата днес е по-изгодният ход за онези, които срещат невъзможност при погасяването на кредита си, показва анализ на АДРЕС Недвижими Имоти за летния период на 2011 година

„Продавачите с финансови затруднения се увеличиха с над 20% през последните няколко месеца", разказва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово.

Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва. Затова съветваме тези продавачи да реализират имотите си сега, вместо да чакат", допълва Павлов.

Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което обаче води до натрупване на лихви. Така в един момент, когато банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът е притиснат и загубата обикновено е по-голяма.

Основната опасност за задлъжнелите към банките е вероятността жилището им да отиде на публичен търг, разказват още от АДРЕС.

В този случай имотът може да бъде продаден на цена, с над 60% по-ниска от тази, за която е закупен. От друга страна публичната продан е бавна процедура и носи след себе си редица допълнителни такси и разходи, които отново се натрупват към дълга на кредитополучателя. Затова и навременната продажба се превръща в най-добрата превенция от този неизгоден за длъжниците вариант.

В същото време пазарът на жилищни имоти вече е стабилен. Търсенето се генерира основно от млади и средни на възраст купувачи, които се възползват от ниските цени на имотите. Продавачите без затруднения по-бавно се ориентират за реално постижимата цена, докато тези, притиснати от големи банкови задължения, осъзнавайки непрестанното трупане на допълнителни разходи, приемат офертите на купувачите.

Финансовите затруднения са причината за над 45% от продавачите за периода април - август 2011 г. да се разделят с апартамента си, сочат данни на компанията. Затрудненията при погасяването на ипотечен кредит са накарали 24% от тях да продадат жилището си. Също толкова са решили да потърсят купувач за имота си поради трудности в погасяването на потребителски кредит. Имотът е бил излишен за 36% от продавачите през това лято, а закриването на инвестиция е накарала около 13% от тях да пристъпят към продажба, сочи още анализът на АДРЕС.

Най-активни и през летните месеци са били сделките в столичния комплекс Люлин. По-голямата част от тях са били за двустайни и тристайни жилища и са били на стойност от около 620 евро на кв. м. Интензивен е бил пазарът на имоти и в Надежда, където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро. Сделките в този комплекс обаче са били за по-малки имоти - гарсониери и двустайни, разказват от АДРЕС. За около 800 евро на квадрат пък са се продавали жилищата в Манастирски ливади. С около 100 евро по-евтино са се сключвали сделките в друг активен столичен квартал - Младост. Сред най-активните за пазара на имоти квартали във Варна са Бриз, където кв.м е струвал около 750 евро през лятото, Левски със средна стойност на квадрат 730 евро, Младост - 580 евро, Окръжна болница - 850 евро. Около 890 евро пък е била цената в Цветния квартал на Морската ни столица, докато в Аспарухово кв.м се е търгувал за около 600 евро.

Хората с трудности при изплащането на кредита си са продавали имоти главно над 50 000 - 70 000 евро, като за тази сума обикновено са продавали двустайни и тристайни апартаменти. Има и немалко случаи за продажби до 50 000 евро за двустайни жилища, показват данните на компанията. Същевременно профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете си, е на мъж на средна възраст (между 31 и 40 години). Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

„Много от продавачите в момента са силно притиснати от обстоятелствата, но трябва да действат разумно и да не се влияят от емоции", коментира ситуацията на жилищния пазар Георги Павлов. „За финансово затруднените в момента е важно да не се стига до съдия-изпълнител, а до решение, което да им донесе колкото е възможно по-малко загуби. За щастие банковата политика в момента позволява на длъжниците да намерят реално решение на проблема си и да помислят за покупка на имот след време, когато финансовите им възможност отново ще го позволяват", допълни Павлов.