Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), съвместно с Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), организират курсове за подготовка на кандидати, желаещи да се явят на изпити за брокери и инвестиционни консултанти, съобщиха за Profit.bg от БАЛИП.

Обучението започва на 6 октомври и ще се проведе под мотото „Бизнесът в услуга на бизнеса". То е плод на съвместните усилия и на двете професионални организации.

Една от основните цели е бъдещите брокери и инвестиционни консултанти да са не само теоретично, но и практически подготвени за всички аспекти на работата си, така че със своята компетентност и умения да отговорят адекватно на пазарните изисквания, както и с професионализма си да подпомогнат нелеката задача по възвръщане доверието на инвеститорите към капиталовия пазар, уточняват от БАЛИП.

Предвидено е кандидатите, успешно издържали изпита за брокер пред изпитната комисия, определена от КФН, да се запишат за практическо обучение за работа с Xetra©, RTS и правилата за търговия, организирано от Българска фондова борса - София АД.

Цените на обучението са в размер на 400 лв. за курсовете за инвестиционни консултанти (64 часа по 45 минути) и 300 лв. за курсовете за брокери (40 часа по 45 минути). Провеждането им е възложено на висококвалифицирани професионалисти в областта на финансите и икономиката, които преподават в университети, висши училища и Българската CFA Асоциация.

Всички лектори имат богат и разнообразен практически опит в областта на търговията с финансови инструменти, управление на портфейли, анализ и оценка на финансови инструменти, корпоративни финанси и др., работили са и работят за дружества - професионални участници на капиталовия пазар или институции, съставляващи елементи от неговата инфраструктура. Част от лекторите са придобили правоспособност на сертифицирани финансови аналитици (CFA), както и финансов риск мениджмънт (FRM).

Обучението ще се проведе в сградата на инвестиционен посредник Карол АД в София. Предвижда се и провеждането по желание, извън формата на курса, на пробен изпит и допълнителни занятия (упражнения).

Членовете на БАЛИП и БАУД ще могат да ползват за определени от тях кандидати (служители с не по-малко от 3 месеца трудов стаж в инвестиционния посредник или управляващото дружество) отстъпки от горепосочените такси, като в тези случаи цената на курсовете за инвестиционни консултанти ще бъде 350 лв., а за брокери - 250 лв.

Записването ще става срещу преведена по банков път такса, като подробна информация относно банковите сметки може да се намери на сайтовете на двете асоциации, уточняват от БАЛИП.

Обучението ще бъде проведено от следните лектори:

Георги Български, FRM (CFA-candidate) - директор „Търговия, емитенти и членство" към БФБ-София;

Васил Караиванов - асистент, Стопански факултет на СУ, кандидат-докторант;

Надя Неделчева, CFA - портфолио мениджър в Карол Кепитъл Мениджмънт АД;

Ирина Димитрова, CFA - ръководител „Анализи" и „Корпоративни финанси" в ПФБК АД.