Гърция инвестира 1 милиард евро в строежа на нови пътища в граничните райони. По-голямата част от парите е за подходи към България. Мярката е част от антикризисната програма на страната - стана ясно по време на първия гръцко-български бизнес форум в град Кавала. В най-напреднала фаза е пътят от Комотини за Кърджали през прохода Маказа и участъкът от коридор номер 7 през България за Солун.

Новите подходи ще свържат българо-гръцката граница с магистралата "Виа Игнатия", а оттам и с пристанищата на Средиземно море. В изграждането им Гърция влага над половин милиард евро, каза Янис Магриотис, заместник-министър на инфраструктурата.

Повечето са европейски пари и по референтната рамка те са осигурени за новите коридори между България и Гърция. Проектите включват и разширяването на пристанищата в Кавала и Александруполис.

Според кмета на Кавала пътищата ще доведат повече българи на Бяло море и гърци в Пампорово и Банско. Градът има проект със Смолян за туристически път между Горна Арда и Паранести.

Това е един път, който много ни интересува. Ще се радваме той да се осъществи по-бързо. Това ще е в полза на населението от двете страни на границата.

В бюджета на Европейския съюз да има повече пари за общи проекти. За това ще настояват България и Гърция при обсъждането на новата финансова рамка на съюза. Предложението беше прието по време на бизнес форума, чието следващо издание ще бъде догодина у нас.

Източник: БНР