Швейцарски психолози се опитаха да обяснят поведението на трейдърите, залагащи милиарди на финансовите пазари в луди и понякога съмнителни операции. По ирония изследването било поръчано от UBS малко преди да установи загубите, причинени от финансовите операции на Квеко Адоболи, пише швейцарският „Ле Тан".

И докато UBS бе въвлечена в схема за измами за милиарди, учените разкриха, че повечето трейдъри се отличават с по- опасно и манипулативно поведение от истински психопати. В рамките на изследването на факултета на мениджмънт на Университета Сен Гал работили Раскал Шерер- съдебен експерт, и директора на затвора Pöschwies, Цюрих, Томас Нол. Те провели събеседване с 28 млади трейдъри, за да разкрият техния профил при търговията с деривативни инструменти, форекс и капиталови инвестиции, и после ги сравнили с профила на 24 психопати от силно охранявани затвори в Германия.

„Очевидно можем да кажем, че всички трейдъри имат нарушено душевно здраве", заявява Томас Нол." Но се оказа, че те имат дори по-егоистично и рисково поведение от психопатите, подложени на същия тест".

Според изследването основният двигател, мобилизиращ за действие на трейдърите, е не печалбата, а преимуществото пред конкурентите. В контекста на конкуренция, те забравят всякакъв здрав разум и инвестиционна стратегия, с единствена цел- да смажат противника. Независимо от цената! А за Société générale сметката за плащане през 2010 вече бе 4.9 млрд. евро, за UBS тя достигна 2.3 млрд. долара.

„В 99% от тези случаи, трябва да се знае, че не става въпрос за лично обогатяване", подчертава Фредерик Булие- специалист по финансови злоупотреби NICE Actimize. „Трейдърите понякога са жертви на натрупването на загуби, дължащи се на иначе добрите им намерения".

Всеки залог е добър! В понеделник пред Би Би Си Алесио Растани, представящ се за независим трейдър в Лондон, хвърли бомба с изказването си: „Рецесията е възможност за нас. Всяка вечер лягам в леглото, мечтаейки за нова рецесия". Типичен пример за блъф на един затънал трейдър!