Вземете предпазни мерки, тъй като съмненията за вредните вълни от мобилните телефони, се потвърждават. Но не всички мобилни телефони вредят еднакво.

В началото на юни Световната здравна организация класифицира вълните, излъчвани от мобилните телефони, сред 267-те "възможно канцерогенни"агенти, както и бензиновите изпарения или оловото.

Това означава, че науката не е доказала със сигурност наличието на причинно-следствена връзка между излагането на вълните и появата на някои видове рак, но тази връзка се смята за "достоверна" въз основа на проучвания, показали 40% увеличаване на риска от тумор на мозъка при излагане на излъчване по половин час дневно в продължение на 10 години.

Ето някои препоръки, които биха ви помогнали да внимавате, без да изпадате в паника от заблудите за вредата от мобилните телефони

Колко обаждания на ден можете да си позволите?

Когато поставите мобилния телефон на ухото си, вие влизате в обхвата на електромагнитното поле, излъчвано от антената. Тези вълни достигат мозъка и може да причинят вреди, но - в дългосрочен план.

Механизмът все още е малко познат, така че всички прагове на безопасна употреба, за които сте чули, са само мит. Все пак тенденцията в последно време е да се смята, че 3-минутен разговор в рамките на два часа нанася по-малко вреди.

Имайте предвид, че излъчването на вълни е най-силно в началото на обаждането, когато вашата антена търси мрежа. Същото е и когато връзката е лоша. В тази връзка учените съветват да не говорите по мобилния си телефон в мазе или асансьор.

Всички мобилни телефони ли имат еднакво излъчване?

Не. Всеки има свое „специфично ниво на поглъщане" (SAR)- индикаторът, който измерва енергията на дадена радиочестота, която се абсорбира от тялото по време на разговор. Това ниво се измерва във ватове и не трябва да е по-високо от 2W/кг.

Освен това излъчването зависи от „чувствителността" на устройството (някои „губят" мрежата по-бързо от други), както и от действителните условия на употреба.

В интернет вече се продават „антивълнови" устройства- не се лъжете, те нарушават връзката между вашия телефон и мрежата, от което следва, че вместо да помагат, ви вредят.

Смартфоните ли са по-опасни?

По принцип да. Те имат две антени, за да ловят три типа честоти (GSM, 3G и Wi-Fi), а потребителите им обикновено ги ползват повече от тези на обикновен мобилен телефон. Но не са до главата ви и емисиите им остават ограничени. Да прочетете пощата си, да изпратите SMS или да посетите сайт не увеличава количеството вълни, които сте абсорбирали.

Помага ли използването на хендс-фри?

Да. Само 10% от потребителите използват устройството редовно, въпреки че неговата ефикасност е доказана.

„Да отдалечите телефона от главата си, дори на няколко сантиметра, значително намалява енергията, погълната от мозъка", казва Джерард Лафарг, генерален директор на Национална организация по здравна сигурност и околна среда: една кабелна слушалка намалява десет пъти вашата изложеност на вредни вълни.

Още любопитни новини