По оценка на Министерство на финансите очертаващият се допълнителен недостиг по бюджета на Държавното обществено осигуряване към месец август 2001 г. е в размер на около 250 милиона лева. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Министърът отговаря на въпрос за компенсиране недостига в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2011 г. по време на парламентарния контрол.

"Този допълнителен дефицит в Националния осигурителен институт се покрива от държавния бюджет с постъпилите допълнителни приходи от Агенция "Митници"", заяви Дянков.

Той допълни, че Европа е изправена пред тежка криза. "В тази тежка година България е единствената държава, която увеличи вдовишките пенсии от 1 септември. Минималната работна заплата се увеличи. Това означава, че социалната политика на това правителство е успешна за разлика от голяма част от останалата част на Европа, която не може това да си позволи", каза още министърът на финансите.

Той бе категоричен, че не може един недостиг да се финансира от фискалния резерв. Той се финансира от допълнителни приходи от други приходни агенции, поясни Дянков.

Източник: БГНЕС