Асеновградският районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" на Кирил Рашков, обвинен за закана за убийство. Съдия Мария Пейчева прецени, че има реална степен на опасност той да извърши нови престъпления, тъй като досъдебното производство е в начален етап, и има вероятност той да се укрие, съобщи Фокус.

Мярката за неотклонение може да се обжалва в тридневен срок пред Пловдивския окръжен съд, т. е. до 4 октомври.

Адвокатът на Кирил Рашков - Даниел Ангелов, пледира, че клиентът му води улегнал начин на живот и има куп заболявания - няколко инфаркта, диабет и е с 95% степен на инвалидност. Той имал намерение да отиде в Сърбия не за да се укрие, а за да се чувства в безопасност за живота си, застрашен от сегашната обстановка в страната.

"Не се чувствам добре, не съм виновен", заяви и 69-годишният Рашков пред журналисти минути преди да започне съдебното заседание. Попитан защо се е озовал тук, той само заяви, че мълчанието е злато.

Същевременно пред сградата на Асеновградския районен съд няколко жители на Катуница при изкарване на Кирил Рашков викаха „Убиец", „Искаме смърт". Всички те бяха недоволни от факта, че съдът е сменил началото на делото с цел да не дойдат жителите на селото. Половината село е имало намерение да дойде в съда.