Facebook е в напреднала фаза на разработване на мобилни приложения, които за първи път ще пренесат игри и други приложения, които функционират на уеб платформата на социалната мрежа, върху смарфони, информира FT.

Този ход на Facebook вероятно ще създаде спор с Apple, тъй като моделът на социалната мрежа може да наруши правилата на Apple за софтуера в нейните iPhone и iPad. Facebook се очаква да пусне приложения за продукти на Apple и за Android смартфоните на Google през следващия месец, според хора запознати с плановете на компанията.

Игри като Cityville на Zynga и The Sims Social на EA са сред най-популярните приложения от трети страни на Facebook и се играят от десетки милиони хора дневно.

Тяхното отсъствие от мобилните приложения на Facebook обаче намалява привлекателността на социалната мрежа за нови потребители в развиващите се пазари, където Facebook се използва основно на през телефона.

Някои ръководители на Facebook очакват повечето членове на социалната мрежа да използват и мобилната й версия в рамките на две години , въпреки че приложението й за iPhone наскоро беше разкритикувано като ненадеждно. Новата мобилна платформа на Facebook ще позволява на създателите на игри и други приложения да използват HTML5. Така ще могат да се копират приложенията на различните платформи и ще се исбягва дългия процес на одобрение на промените при Apple.

При социалните игри, обновявания се правят по няколко пъти на седмица, което е невъзможно при режима на Apple.

Facebook също така обмисля дали да позволи използването на виртуалните й пари, или Кредити, за пазаруване в игрите. Apple забранява пазаруването в игрите, което не минава през собствената й система за плащане и взема 30% дял от всички транзакции през App Store.