Facebook планира да отложи първичното си публично предлагане (IPO) за края на 2012 г., споделиха запознати с делата на компанията, цитирани от Financial Times.

IPO-то, което се очаква да е едно от най-големите, осъществявани някога, би оценило компанията на повече от 66.5 млрд. долара. Очакванията до момента бяха, че то ще се състои през април 2012 година.

Близки до компанията, споделиха пред FT, че Марк Закърбърг би искал да отложи листването на борсата с няколко месецa (септември 2012 г., или точно след 1 година), за да може екипът му да се съсредоточи върху развитието на социалната мрежа.

Други компании като Groupon и Zynga, също отложиха плановете си за листване, главно заради сътресенията на пазарите.

Според щатското законодателство, компанията трябва или да стане публична, или да разкрива финансова информация, в случай че премине прага от 500 акционера.

По неофициални данни Facebook приключи изминалата година с приходи от 2 млрд. долара. Преди дни от Reuters информираха, че за първите шест месеца на 2011 г. компанията има 1.6 млрд. долара постъпления, или почти двойно спрямо същия период на година по-рано.