„Вчерашната сесия на БФБ премина в унисон с глобалните негативни настроения на инвеститорите към фондовите пазари. Спадът бе очакван, но не особено сериозен предвид ниските изтъргувани обеми. За пореден път станахме свидетели на вяла сесия с оборот от само 370 000 лв. на всички сегменти на родната борса", коментира брокерът на Инвестбанк Николай Ваньов за Profit.bg.

Очаквано според експерта акциите на публично търгуваните банки бяха сред най-губещите по време на вчерашната сесия, след като отчетът на БНБ за банковата система показа намаляване на печалбите в индустрията с над 5.5% към края на август спрямо същия период на 2010 година. Акциите на ПИБ загубиха 5.5% от стойността си вчера, докато загубата при тези на ЦКБ се равняваше на 4.5 на сто.

„Далеч отвъд притесненията, свързани с печалбите на даден сектор или дори на публичните компании като цяло, се простират проблемите на БФБ, сред които основен си остава тоталната липса на интерес, граничеща с неглижиране на родната борса от страна на инвеститорите", посочи Николай Ваньов, според когото сегашното статукво има спешна нужда от промяна.

„Тази промяна в близко бъдеще няма как да дойде с появата на чуждестранни инвеститори поради бушуващата дългова криза в Европа и отбягването на риска като цяло от страна на инвеститорите", смята брокерът. „Затова и очаквам текущата ситуация да се запази за неопределен, но средно дълъг срок, през който евентуалното преразглеждане на ролята на БФБ като посредник за набиране на капитал на реални и истински публични компании, би могло да доведе до силна изходна позиция за събуждане на интереса на инвеститорите към родната борса".

Първата седмица на октомври започна със сериозни понижения за капиталовия ни пазар. Най-старият борсов индекс SOFIX записа в понеделник сериозно понижение от 2.08%, като затвори под 340 пункта на 339.79 пункта. Индексът падна под това ниво за първи път от април 2009 г. насам.

Понижения имаше и при останалите четири пазарни индикатора - BG 40 (-0.80%, 115.00 пункта), BG REIT (-1.56%, 46.61 пункта), BG TR30 (-2.22%, 280.03 пункта) и CGIX (-2.03%, 95.16 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!