Септември се оказа много тежък месец за българските инвеститори, като SOFIX изтри 8.23% от стойността си, спрямо тази от края на август. Септемврийските понижения при останалите три индекса са, както следват - BG TR30 (-9.81%), BG 40 (-4.39%) и BG REIT (-3.07%). Сега сме в началото на октомври и имаме ли повод да гледаме с оптимизъм напред, ще разберем от тримата експерти от фондовия ни пазар.

Тамара Бечева, финансов аналитик, ЕЛАНА Трейдинг

Септември не приключи добре за основните индекси, като SOFIX изгуби 8% от стойността си. Промените в компонентите на пазарния измерител се отразиха негативно, както и червеният цвят на международните индекси.

Очаквам октомври да е по-волатилен и интересът към БФБ да остане предимно от институционалните участници.

Едва ли ще видим конкретна посока на пазара - по-вероятно е редуването на позитивни сесии със спад да се запази. Пазарът не се е стабилизирал и не е изключено да има допълнителен натиск в краткосрочен план.

В дългосрочен период, българските акции изглеждат привлекателни и особено компаниите с вече реализирани печалби. Индивидуалните инвеститори не показват видимо присъствие и дори за ликвидните позиции стана трудно да намерят адекватно търсене на предложените за продажба пакети.

Неконсолидираните отчети едва ли ще доведат до съществено раздвижване. Възможно е да имат еднократен ефект върху определени позиции. Подобрението на корпоративните отчети през второто тримесечие на годината, което се изрази в повишаване на приходите от продажби ще се запази.

На фокус ще останат обичайните компании, като прехвърлянията на големи пакети ще продължат да формират оборота.

Владислав Панев, председател на СД, Статус Капитал

Всички отново се взираме в "международното положение", за да получим яснота накъде ще се движи БФБ през октомври. Изненадите обаче могат да дойдат и от местните новини.

Няколко банки са в процедура по увеличение на капиталите си, за част от тях, предписана от БНБ. Пътни компании са със запорирани активи от кредиторите си.

Дали неприятните изненади вече са калкулирани в цените? Най-вероятно да.

Дали предстоят нови сюрпризи? Със сигурност.

Не трябва да забравяме обаче, че по време на повсеместен песимизъм се правят и най-добрите инвестиции. Остава всеки от нас да намери такава. Виждаме компании, които се търгуват с повече от прилична дивидентна доходност и аз бих заложил на тях в този момент.

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Въпреки двата поредни месеца на силни загуби за българските акции, силата на продавачите като че ли не отслабва. Индексите на БФБ са близо да ключови нива на подкрепа и ако те не успеят да удържат натиска на мечките, нови дъна за годината изглеждат много вероятни.

Независимо от относителната изолация, в която се намира нашият пазар, случващото се на останалите борси по света ще продължи да влияе на търговията през следващите няколко седмици. В този смисъл, вероятно ще видим известна консолидация в тесни граници, преди поредния опит за пробив под септемврийските дъна.

Събитията около изпадналата в практическа неплатежоспособност Гърция също ще бъдат от ключово значение за пазарите по света, в това число и за нашия. Неизбежното, според мен, преструктруриране на гръцкия дълг в голяма степен е калкулирано в цените, като единствената неизвестна е точният момент и обхват на контролирания фалит.

Последното, вероятно ще се превърне в повод за поредното пренареждане на картите в банковата система на Европа, след което страстите постепенно ще се охладят. Дотогава обаче, едва ли можем да очакваме кой знае колко оптимизъм след инвеститорите.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!