Двата най-стари индекса на БФБ - SOFIX и BG 40 са вече на минус за 2011 година, след като негативните настроения контролираха търговията по време на кратката работна седмица преди националния празник. Ще се обърне ли посоката или да очакваме нови понижения на българската фондова борса? Това коментират експерти от капиталовия ни пазар.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Търговските сесии на БФБ през последните седмици потвърдиха низходящия си тренд към целта на SOFIX от 340 пункта. Негативните настроения и значителният спад на индексите на международните пазари стимулираха продавачите, като разпродажбите са широки и най-вече на ликвидни позиции. Липсата на всякаква съпротива от страна на купувачите говори, че настроенията са силно негативни, а очакванията са за продължаващи понижения в цените на финансовите инструменти.

SOFIX проби всичките си подкрепи, като през тази седмица може да видим достигане на целта около 340 пункта, където ще бъде и най значителната подкрепа.

Днес негативните настроения ще се отразят и на БФБ, където в началото на сесията най-вероятно ще наблюдаваме надмощие на продавачите и понижения в цените на акциите. В последствие може да се има подкрепа в цените по някои позиции, което ще се използва за продажбата на по-големи пакети.

Динамичната обстановка на международните фондови пазари ще се запази и през тази седмица, като волатилността ще бъде висока. Ниската ликвидност в такава обстановка ще доведе до липса на купувачи и висока предпазливост на участниците на БФБ, което ще намали допълнително риск апетита, а участниците на пазара ще изтеглят поръчките си за покупка на значително по-ниски нива.

Теодора Даскалова, главен дилър, Фоукал Пойнт Инвестмънтс

Най-вероятно паниката, в която изпаднаха пазарите през последните търговски дни, днес ще се отрази и на търговията у нас.

Очакванията ми са разпродажби по определени позиции, волатилност на пазара при малко на брой сделки и изменения на индексите в отрицателна посока.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!