Индексът на българските „сини чипове" SOFIX почти занули натрупания през януари и февруари солиден аванс през изминалата седмица. Активността на борсата съвсем замря, а от днес влизат в сила и промените в четирите пазарни индикатора на БФБ-София. Не на последно място трябва да се каже още, че от 19 септември 2011 година започва историята на най-новия борсов индекс CGIX на компаниите с добро корпоративно управление.

Но ще донесе ли кратката работна седмица радост за търгуващите на фондовата ни борса? Това коментират експерти от пазара.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

Започващата кратка борсова седмица преди Деня на независимостта на България, вероятно ще продължи тенденциите, оформени през последните няколко месеца. Родната борса твърдо следи низходящите движения на развитите пазари, но когато чуждите инвеститори купуват акции, на БФБ не се наблюдават такива процеси. През изминалата седмица развитите пазари отчетоха стабилен ръст, а водещите американски индекси се повишиха с около 5% на седмична база. В същото време ръстът, който водещият индекс SOFIX отчита от началото на годината се стопи до нула, след като в един момент той бе сред водещите по този показател в света.

През последните дни инвеститорското внимание бе съсредоточено около новините, свързани с дълговата криза в Европа и вероятността от значителни загуби за банките-държатели на суверенен дълг на периферните страни от еврозоната. Обявеното в края на миналата седмица решение Европейската централна банка, заедно с останалите 4 водещи централни банки да облекчи доларовото финансиране на европейските банки изстреля индексите в четвъртък

Провеждащата се среща на европейските финансови министри в Полша също даде позитивни сигнали за приемане на нови мерки за справяне с кризата. Все пак конкретни решения още не са изнесени, така че в един момент може да се окаже, че разговорите са били напразни.

Ако позитивизмът на външните пазари продължи, очаквам и родните инвеститори да се насочат към покупка на отделни позиции, където последните отчети показаха стабилно представяне и въпреки това пазарът повлече надолу цените на акциите им.

Вниманието ще продължи да е насочено и към позиции, влизащи или излизащи от борсовите индекси, с оглед ре-балансирането на портфейлите на индексните фондове.

Други позиции, при които имаше раздвижване в края на предходната седмица, което вероятно ще продължи и през текущата са Оргахим АД, където вероятно предстои ново търгово предложение на цена 90.00 лв. и Холдинг Пътища АД, където излезе негативната новина за блокиране на сметките на дружеството от страна на ОББ.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

Предстоящата седмица е много кратка и не очаквам сериозни раздвижвания на пазара. Апатията, обхванала инвеститорите, би трябвало дори да се усили и да не станем свидетели на нищо съществено на БФБ.

Световните пазари все още не могат да намерят посока, а и дълговата криза в Европа, като че ли навлиза във финалната си фаза, което кара купувачите на родния капиталов пазар да бъдат изключително предпазливи и да се опитват да структурират портфейли на още по-ниски нива.

Предполагам, че до успокояване на международната обстановка, ликвидността и ще се запази около и под текущите нива.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.