„Днес вероятно ще станем свидетели на известно успокоение на финансовите пазари в Европа, в това число и у нас. Слуховете за желание на Китай да купува италиански дълг вече дадоха резултат по време на азиатската търговия, въпреки че повечето пазари там днес не работят", коментира Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт, за Profit.bg. „Независимо от това обаче, непосредствената причина за тревогите на Европа е Гърция, а там китайски инвеститори трудно ще се намерят".

Ситуацията в южната ни съседка все повече излиза извън контрол и въпреки твърденията на специалисти, че България може да извлече ползи от това, фактът, че къщата на съседа гори едва ли може да се приеме за добра новина, смята експертът.

„С други думи, спокойствието най-вероятно ще бъде само временно, ако изобщо видим такова. Обемите на търговия у нас са традиционно слаби при корективните движения нагоре, така че днес едва ли ще станем свидетели на изненади", добави Гено Тонев. „Единствената новина, която може да раздвижи търговията е някоя от предстоящите промени в състава на SOFIX, естествено, доколкото някой в Европа все още се интересува от дериватите върху индекса ни".

Три от индексите приключиха борсовата търговия в понеделник с понижения: SOFIX (-1.21%, 366.23 пункта), BG 40 (-0.50%, 119.03 пункта) и BG TR30 (-0.88%, 304.67 пункта). Единствен BG REIT превъзмогна загубата в сутрешните часове и успя да излезе на плюс в края на деня от 0.12%, до 48.08 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар доближи 1.22 млн. лева. В основата му стояха сделки с корпоративни облигации на стойност 703 хил. лева.

През деня се търгуваха 54 емисии акции. Повишение в цената имаше при 13 от тях, а други 11 не отчетоха промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!