Първата за септември седмица започна без изменение за българските индекси. Понижения записаха SOFIX (-0.38%, 376.12 пункта) и BG TR30 (-0.20%, 314.54 пункта), докато BG 40 и BG REIT отчетоха повишения от 0.09 и 0.23% съответно, до 121.48 и 48.18 пункта. Какво да очакваме в кратката борсова седмица, това коментират трима експерти от пазара:

Иво Толев, управляващ партньор, УД Ултима Капитал Мениджмънт

Двата почивни дни от началото на седмицата предпазиха донякъде БФБ от негативизма, който чертаеше азиатските и европейските индекси. В оставащите само три работни дни до края на седмицата, инвеститорите тук е по-вероятно да копират именно тези пропуснати движения.

За съжаление, БФБ не е изолирана, особено при външен спад, в комбинация с дълги местни празници (gaps). Дори и да са с по-малка амплитуда, измененията тук ще са с класическата липса на ясна посока към низходящ тренд.

В общ план, очаквам търговията леко да се активизира и излизайки от сезона на отпуските постепенно да се повишат оборотите. Повечето инвеститорски действия обаче ще са под влияние на случващото се на чуждите пазари и изчакване на по-ясни сигнали за някаква посока.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Търговските сесии на БФБ през последните няколко работни дни бяха повлияни от движенията на международните фондови пазари. Продажби на активи се наблюдаваше и тук, което ни кара да мислим, че корелацията ще се запази през тази седмица. Липсата на спекулативен капитал у нас и ниската ликвидност ще усилят движенията в двете посоки, но очакванията ни са за превес на песимистичните нагласи, поне днес, отразявайки пониженията на международните борсови индекси.

Въпреки че SOFIX формира възходящо краткосрочно движение последните две седмици, стъпвайки на диагоналната си подкрепа, днес тя може да бъде разбита. Ако индексът успее да премине над 377.60 пункта ще запази възходящото си движение. По-голяма вероятност има индексът да премине под 374.60 днес, което ще доведе до засилване на предпазливостта на инвеститорите.

Силните негативни движения на фондовите пазари през почивните дни ще доведат до засилване на продажбите на БФБ в началото на търговската сесия. Ако пазарът не получи подкрепа е възможно индексът да тества в началото на сесията подкрепата на нива около 374.60.

Динамичната обстановка на международните фондови пазари ще се запази и през тази седмица, като волатилноста ще бъде висока. Това може да доведе до висока предпазливост на участниците на БФБ и развитие на негативния сценарий - тест на нивата на SOFIX около 371.30 пункта.

Днес очакваме надмощие на продавачите и повишаване на предпазливостта на инвеститорите, което ще накара купувачите да изтеглят поръчките си на по-ниски нива. Това ще доведе до понижение на индексите при ниски обеми изтъргувани финансови инструменти. След средата на търговията е възможна подкрепа по някои позиции, които да помогнат на индексите да върнат част от загубените си позиции. През последните два дни от седмицата очакваме по-малък натиск от страна на продавачите и задържане на индексите на положителна територия.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, ДСК Управление на активи

Очаквам умерени понижения на българските индекси през кратката седмица, предвид на спадовете на външните пазари. Оборотите вероятно ще се запазят ниски, като подкрепа биха имали единични сделки по прехвърляне на големи пакети от акции.

Световните пазари очакват действия от страна политическите лидери в Европа за разрешаване на дълговата криза и подкрепа на икономическия растеж. Друг фактор, който инвеститорите ще наблюдават са икономическите данни от САЩ, тъй като рискът от нова рецесия зад Океана е по-голяма отпреди.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!