Преди няколко години родният SOFIX бе сред най-повишаващите се индекси в света, като се конкурирахме за челната позиция не с друг, а с китайския основен индекс Shanghai Composite Index.

Интересно сравнение за последните две години показва, че сходството в движението на двата индекса е доста голямо, както по отношение на посоката в определените периоди, така и по отношение на интензитета (с малко изключение маркирано на графиката).

Ето и още малко сравнения между двата индекса, които доказват приликата им през последните години:

Двата индекса се търгуват към момента при съотношение цена-печалба от малко над 7.

И двата индекса тестват дъното си за последните две години, като шанхайският го преодоля с 20-на пункта, след вчерашния си спад, докато родният SOFIX е на 10-на пункта от него и все още го удържа.

Понижението на китайския индекс от върха за последните две години до дъното , което е в момента е 28.8% е горе-долу колкото понижението от върха за последните две години до дъното на родния индекс на сините чипове.

И двата пазара са относително неефективни - китайският поради силната държавна намеса и трудния достъп на външни инвеститори, а българският поради ниската си ликвидност, което отново го прави относително неподходящ и труднодостъпен за външните инвеститори.

Горе-долу с това свършват и приликите, а разликите са много- както свързани с перспективите за ръст пред двете икономики и техните размери, така и със специфични културни, регулаторни, политически и социални различия.

И все пак за графичните анализатори, които могат да се абстрахират от всичките различия между двата пазара, както и за тези, които смятат, че тенденциите в движенията на двата индекса ще се запазят, тази зависимост може да представя добри инвестиционни възможности както за хеджиране, така и за спекулиране.