Еврото се понижи спрямо долара вследствие на спекулации, че признаците на забавяне на икономиките в еврозоната на фона на продължаващата дългова криза, ще накарат Европейската централна банка да прибегне до монетарни стимули за икономиката.

Така единната валута върна голяма част от спечеленото в най-голямото й поскъпване от пет месеца спрямо йената на фона на увеличените очаквания за намаляване на лихвите от страна на ЕЦБ и данни за намалени продажби на дребно през август.

Щатският долар поскъпна спрямо повечето от основните си конкуренти, след като председателят на Фед сигнализира по-нататъшни действия от страна на резерва за стимулиране на щатския ръст.

Еврото поевтиня до 1.3290 спрямо нивата си на търговия от 1.3349 късно снощи. Единната валута се разменя за 101.90 йени от 102.54 йени късно снощи.

Леко понижение отбеляза обаче доларът спрямо йената, срещу която се търгува на нива от 76.60 в сравнение с 76.85 късно снощи.

Продажбите на дребно в еврозоната се очаква да са се понижили с 0.3% през август, след като регистрираха ръст от 0.2% месец по-рано.

Според 11 от 52-мата анализатори, дали своите прогнози за лихвите за финансовото издание Bloomberg, Европейската централна банка ще намали нивата на лихвите на своята среща утре. Очакванията им са за намаление с поне четвърт процентен пункт на лихвите, които в момента си при ниво от 1.5% на годишна база.

Търгуващите със суапове залагат, че централната банка ще намали основната си лихва с 55 базисни пункта в следващите 12 месеца. Това на фона на очакванията за увеличаването им с 25 базисни пункта в началото на август.

През изминалият месец доларът поскъпна със 7.7%, което бе второто най-добро представяне сред валутите на 10-те развити страни, следени от Bloomberg. Лидерската позиция бе заета от йената, който добави 8.1% към стойността си.